Modell för åldersbedömningar klar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Modell för åldersbedömningar klar Senaste nytt om flyktingkrisen

Modell för åldersbedömningar klar - Sverige har tagit emot fler ensamkommande barn och unga än något annat land i hela Europa. Många har saknat id-handlingar. Migrationsverket gör vid ansökan en initial uppskattning av åldern, men bedömningen har fått kritik för att vara osäker. Om en person inte uppenbart är över 18 år anvisas den till en kommun som ett barn.

Under året som gått har flera kommuner slagit larm om att vuxna placerats tillsammans med barn på HVB-hem och gått i skolan med minderåriga.

Enligt Migrationsverket finns tveksamheter i åldern hos 70 procent av de ensamkommande som uppgett att de är mellan 15 och 17 år.

Regeringen vill att medicinska åldersbedömningar ska genomföras i stor skala. I dag väntas Rättsmedicinalverket (RMV) presentera när arbetet drar i gång och mer exakt hur det ska gå till. Tidigare har man uppgett att verksamheten bedöms kunna starta i "liten skala" under hösten. De metoder verket tittat närmare på som möjliga att använda sig av är tandröntgen, handledsröntgen och magnetröntgen av knäled.

I fjol kom över 35 000 ensamkommande asylsökande barn och unga till Sverige. Nio av tio var pojkar.

Hittills i år är siffran betydligt lägre, drygt 1 700 till och med augusti.

Migrationsverket bedömer när asylansökan registreras om den uppgivna åldern är rimlig, men den slutliga åldersbestämningen görs först i slutet av asylprocessen.

En person som är under 18 år får mer stöd och annat boende än vuxna. De kan heller inte skickas tillbaka på samma sätt som en vuxen.

Rättsmedicinalverket fick i maj i uppdrag av regeringen att genomföra medicinska åldersbedömningar i stor skala och systemet ska vara på plats i höst.

I juli slog HD fast att tandröntgen är en rättssäker metod att använda för att bestämma ålder vid brottsfall.

Källa: Migrationsverket, TT

Källa - 2016-09-09 06:13

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+