MPs nystart gav inget väljarlyft

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

MPs nystart gav inget väljarlyft - Nästa helg samlas över 800 miljöpartister till kongress. När det senast hände för ett år sedan var MP ett parti i djup kris. Opinionssiffrorna var i botten, partiledningen kritiserad för toppstyrning och svekdebatter rasade. Den gröna bostadsministern Mehmet Kaplan hade avgått och språkröret Åsa Romson var borttvingad.

I det läget lovade det nya språkrörsparet Gustav Fridolin och Isabella Lövin en nystart. Nu har turbulensen och kritiken lagt sig, men väljarlyftet har uteblivit.

Opinionssiffrorna ligger kvar runt fyra procent. Framför allt har många unga väljare, särskilt kvinnor, vänt partiet ryggen. MP kan få kämpa med Feministiskt Initiativ om röster för sin överlevnad i riksdagen i valet 2018.

- Det allvarligaste för MP i dag är att de tappat så mycket förtroende i miljöpolitiken, säger statsvetaren Niklas Bolin.

Han hänvisar till mätningar som visar att MP tappar i miljöfrågan, medan C vinner mark.

- Tappar man förtroende i sin absolut viktigaste fråga, som är orsaken till att många röstar på MP, då har man ett verkligt problem, säger Bolin.

Svekdebatterna är en vanlig förklaring till opinionsraset.

- Fortfarande har många frågetecken kring hur mycket man har fått sälja sig under tiden i regeringen och hur mycket man faktiskt har genomdrivit, säger Bolin.

Inför valet 2014 lovade MP att "aldrig" göra det svårare för människor att komma till Sverige. Ett drygt år senare stramade den rödgröna regeringen åt asylpolitiken till EU:s miniminivå. På årets kongress handlar 19 motioner om en mer generös flyktingpolitik. Frågan om amnesti för ensamkommande flyktingbarn väntas bli särskilt het.

MP har även sagt ja till sänkt skatt på kärnkraft. Och strax efter förra kongressen gick MP med på att sälja Vattenfalls kolgruvor i Tyskland, vilket innebär fortsatt kolbrytning.

Nu hotar ytterligare svekdebatt. MP och S förhandlar i regeringen om en lagändring som ska strama åt svensk vapenexport till diktaturer. Inom MP finns farhågor att förslaget blir tandlöst. Riksdagsledamoten Carl Schlyter vill att kongressen ska ta ställning för ett absolut stopp. Vinner hans motion, som partistyrelsen avslagit, kan det skapa problem i regeringssamarbetet.

Partistyrelsens sammankallande, Jon Karlfeldt, är dock inte orolig.

- Det jag hör utifrån landet är att det finns stor uppslutning kring partistyrelsens linje att kongressen inte ska ge detaljerade direktiv till partiets förhandlare, säger han.

Partiledningen hoppas kunna lyfta opinionsstödet genom att åter ha fullt fokus på miljö och klimat. MP har under flera år försökt bredda den politiska profilen till fler frågor, men nu vill man återvända till rötterna.

Språkrören har under våren inte missat ett tillfälle att peka på MP:s miljöframgångar, som en klimatlag med nya utsläppsminskningsmål, ett avgiftssystem som ska gynna köp av de mest miljövänliga bilarna, ett system för mer inblandning av biobränsle i fordon, en aviserad flygskatt och mer pengar till lokala klimatinvesteringar.

- Det har varit en nystart med fokus på klimatpolitik, särskilt under våren. Vi har definitivt växlat upp, säger Jon Karlfeldt.

Källa - 2017-05-21 11:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+