Ms chans att Löfven snabbt når smärtgränsen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ms chans att Löfven snabbt når smärtgränsen - Nedskärningar på flyktingmottagandet och steg mot avskaffad värnskatt var några av beskeden när M presenterade sin skuggbudget.

Även C och L lämnade budgetförslag till riksdagen, men utan sedvanlig pressträff. Statsvetaren Leif Lewin tror att Stefan Löfven (S) nu står inför ett mycket svårt val.

På fredagen lämnade partierna sina skuggbudgetar till riksdagen. I förhandsspekulationerna har störst strålkastarljus riktats mot Moderaternas budgetmotion, eftersom det spekulerats att förslaget kan godkännas i riksdagen med hjälp av stöd från SD.

När M:s budgetmotion presenterades på fredagen stod det bland annat klart att partiet vill sänka inkomstskatterna med 20 miljarder kronor nästa år. M vill även skära flera miljarder från migrationsområdet de kommande åren.

M vill därmed spara mer på utgiftsområdet än både SD och C - som tidigare varit de som velat skära ner mest. När SvD ställer frågor om miljardbesparingarna tonar M:s pressavdelning ner beräkningarna.

"När antalet asylsökande nu sjunker borde också kostnaderna minska. Övergångsbudgeten ligger dock kvar på de högre nivåerna. Vi gör de besparingar som borde göras till följd av att det kommer färre asylsökande", skriver pressavdelningen i ett mejl.

SD har tidigare sagt att man kan tänka sig att stödja M:s budgetförslag om det innehåller åtgärder för minskad invandring.

En annan nyhet är att M vill att värnskatten ska avskaffas under mandatperioden. Frågan har länge varit i fokus för Liberalerna, som nyligen krävde att S ska gå med på ett avskaffande av värnskatten för att L ska ingå ett budgetsamarbete med partiet. Förslaget blev dock aldrig verklighet under Reinfeldts tid vid makten.

M:s ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson säger att hon fortfarande hoppas att Allianspartierna ska nå en enad linje om budgeten i riksdagen - vilket skulle omintetgöra C:s och L:s inviter till S i veckan.

- Jag hoppas att alla fyra Allianspartier ska kunna diskutera ihop våra budgetförslag, säger hon.

Spelet om regeringsmakten har satt sina spår på årets skuggbudgetvecka. Budgetmotionerna är vanligtvis ett viktigt sätt för oppositionspartierna att marknadsföra sin politik - men i år valde både C och L att lämna sin sina budgetförslag till riksdagen i tysthet utan att presentera dem för media.

L föreslår bland annat höjd brytpunkt för statlig skatt och avskaffad värnskatt, vilket beräknas kosta totalt 67 miljarder kronor de kommande tre åren. Även C vill ha sänkningar av inkomstskatten och även mindre pengar till arbetsmarknadsinsatser och investeringsstöd för bostäder.

Vänsterpartiet, som den senaste mandatperioden ingått ett budgetsamarbete med S och MP, valde att inte lämna något budgetförslag alls med hänvisning till det osäkra politiska läget. Även S meddelade i sista stund att man inte lämnar en egen budgetmotion utöver regeringens övergångsbudget.

Skuggbudgetveckan fick en ny inriktning efter att C och L meddelade att de kan samarbeta med S om budgeten. Partierna har ställt hårda krav på bland annat minskade skatter för höginkomsttagare och ändringar i arbetsrätten.

Leif Lewin, professor emeritus vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet, säger att statsminister Stefan Löfven (S) nu står inför ett svårt val.

- Detta är Löfvens huvudvärk. Hur platt ska han lägga sig för kraven? Det Liberalerna och Centerpartiet kräver är en borgerlig politik, så jag bedömer att han snabbt når smärtgränsen här. Man begär väldigt stora eftergifter och det är inte säkert att S, C och L kan komma överens, säger han.

Han har själv tidigare varnat för att mittenpartierna riskerar stora bakslag om de lutar sig mot de större, och har föreslagit att C och L ska försöka bilda regering själva. Efter kravlistorna från C och L har bedömarna pekat ut två spår - antingen är de två partiernas kompromissvilja större än vad det verkar, eller så bäddar de tuffa kraven för att Ulf Kristersson (M) kan ges en ny chans att försöka bilda regering.

Leif Lewin tror att Annie Lööf och Jan Björklund kanske inte själva vet vilket av de två alternativen som är mest realistiskt.

- Jag tror att det är en nödvändighet för dem att vara så tuffa eftersom många har varnat mittenpartierna för att ge sig i lag med Socialdemokraterna. Traditionen säger att då blir det lilla partiet blir uppätet av det stora. Huruvida det är framgångsrikt eller inte kanske de inte själva är säkra på, säger han.

Den 12 december ska riksdagen rösta om kommande års budget.

Övergångsregeringen har lagt ett förslag till en så kallad övergångsbudget, som är bantad på grund av att en ny regering inte har kommit på plats.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna lägger egna budgetmotioner. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet avstår.

Källa: Riksdagen, TT

Källa - 2018-11-30 17:37

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+