Några stycken, sa Löfven

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Några stycken, sa Löfven Senaste nytt om flyktingkrisen

Några stycken, sa Löfven - Statsministern intervjuades förra veckan om integrationsutmaningen (DN 29/9). För den som inte känner till verkligheten kunde man av ordvalet få intrycket av att lejonparten av de nyanlända är högutbildade: "Här har vi stor del människor som kommer med hög utbildning. /…/ Sedan har du några med yrkeskunskaper. /…/ Sedan har du några stycken som har väldigt låg utbildning, kanske ingen alls. "

DN:s Karin Eriksson: "Är inte sanningen att ganska många [nyanlända] är lågutbildade?" Stefan Löfven: "Titta på dem som inte har gymnasieutbildning och är över 39 år, som exempel. De beräknas i år och tre år framåt vara 25 000. "

Siffran 25 000 är, som Löfven antyder, en hypotetisk. Den uppskattar hur många av de asylsökande, 40-64 år, som kommer att få sin ansökan om uppehållstillstånd beviljade. De som är 39 år eller yngre tros kunna läsa in en gymnasieutbildning. Det är också ett hypotetiskt antagande. Av dem som har invandrat i tonåren och påbörjat gymnasiestudier är det hittills bara 3 av 10 som har en fullgjord gymnasieutbildning vid 24 års ålder.

Utöver dessa kan man lägga dem som redan har uppehållstillstånd men har svårt att komma in på arbetsmarknaden. I augusti 2016 var 117 822 personer utan gymnasieutbildning inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Av dem var 82 331 utrikes födda. Det är också "några stycken", för att tala med Löfven, en mästare i konsten som kollegan Per Gudmundson döpt till utmaningsformuleringsprivilegiet. Ty säga vad man vill om statsministern, men ingen ska anklaga honom för att svartmåla läget.

Källa - 2016-10-03 07:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+