När ska Sverige börja visa solidaritet igen?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

När ska Sverige börja visa solidaritet igen? Senaste nytt om flyktingkrisen

När ska Sverige börja visa solidaritet igen? - Är det bristen på empati och förståelse för flyktingars situation som gör att det känns berättigat att stänga dem ute? Låt oss göra mer för att färre människor ska tvingas leva sina liv på flykt, skriver Joar Forssell, Liberala Ungdomsförbundet, på internationella flyktingdagen.

Vi har ett ansvar för våra medmänniskor. Det ansvaret borde sträcka sig över både nations-, religions- och etnicitetsgränser. Men varje dag som Sveriges restriktiva flyktingpolitik fortgår misslyckas vi med att rädda livet på de som flyr. I dag är det internationella flyktingdagen. Det är en dag att minnas de som dött i jakten på trygghet. Men det är också en dag att skämmas över att Sverige gör så lite för att stoppa detta lidande.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

65,5 miljoner befinner sig i denna stund på flykt undan förföljelse, förtryck, väpnade konflikter eller naturkatastrofer. Miljontals människor bor i flyktingläger som ofta är närmast laglösa och farliga, särskilt för kvinnor. Många av de som försöker fly till tryggare platser dör på grund av att vägen dit är så osäker. Bara de senaste åren har flera tusentals människor dött på vägen till Europa till följd av Europas restriktiva flyktingpolitik.  

Vi kommer aldrig kunna rädda varenda person och det kommer alltid finnas lidande i världen. Likväl måste ambitionen alltid vara att göra så mycket vi kan. UNHCR visar klart och tydligt att "bistånd på plats" i krigshärjade länder och i flyktingläger är en ohållbar lösning. För att verkligen hjälpa flyktingar måste vi ta emot dem.  

Därför föreslår vi i Liberala Ungdomsförbundet dessa åtgärder för ett mer solidariskt Sverige: 

• Återinför familjeåterförening.  Den nuvarande, tillfälliga lagstiftningen hindrar familjer från att återförenas. Det är dels en tragedi för varje enskild drabbad familj. Det innebär också att etableringen i Sverige försvåras. Den som har flytt lider ofta av ett svårt trauma, att utöver det behöva oroa sig för sin familj varje dag gör det ännu svårare att påbörja ett nytt liv. Genom att möjliggöra familjeåterförening kan familjer läkas, de kan etablera sig bättre och kvinnor som ofta är kvar i osäkra flyktingläger kan få en chans att komma till trygghet.

• Inför asylvisum.  Alltför många riskerar sina liv genom farliga resor till Europa och Sverige utan att få asyl när de väl kommer hit. Det orsakar ett extremt stort och onödigt lidande. Om personen som är på flykt i stället kunde söka visum på svenska och europeiska ambassader i syfte att sedan söka asyl i Europa kunde det lidandet minimeras. I dag gör visumreglerna att en person från ett konfliktområde tvingas ta sig till Europa illegalt, ett system med asylvisum skulle vara både mer humant och mer rättssäkert.

• Ett gemensamt EU-system.  Krig och kränkningar av mänskliga rättigheter är alla gränsöverskridande problem. Därför kan inte lösningen på flyktingfrågan vara nationell, på samma vis som varje människa har ett ansvar för medmänniskor på flykt har varje land ett ansvar för detsamma. Ett gemensamt EU-system krävs för att varje land ska ta sitt ansvar och ta emot människor på flykt. Det betyder inte att Sverige bör ta emot färre, det betyder att fler länder behöver ta emot fler.

Kanske är det bristen på empati och förståelse för flyktingars situation som gör att det känns berättigat att stänga flyktingar ute. Kanske för att det känns så otänkbart att människor i Sverige någonsin skulle behöva fly för sina liv. Eller så tycker vi att vissa människor är mer skyddsvärda än andra. Dessa ursäkter håller inte.  

Under tiden du har läst denna artikel har minst 100 personer tvingats fly för sina liv. Världens flyktingar kan inte vänta. Låt oss göra mer för att fler människor ska få ett drägligt liv och för att färre människor ska tvingas leva sina liv på flykt.

Joar Forssell
förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet

Källa - 2018-06-20 11:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+