När världen står i brand

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

När världen står i brand Senaste nytt om flyktingkrisen

När världen står i brand - Att arbeta i nyhetsmedier innebär både plikt och privilegium. När tragedier inträffar är ens ansvar att bevaka, analysera och förmedla. Detta är samtidigt en förmån; möjligheten att få bearbeta tankar och intryck i ett publikt format som i bästa fall ger andra stöd eller spjärn i sina tankegångar.

Det blev således en lördag på redaktionen för mig istället för en dag på landet. Planerat och färdigt att trycka låg den andra delen av ledarredaktionens sommarserie Idéresan, i vilken Ivar Arpi intervjuar Jonathan Haidt (ligger redan ute på webben för prenumeranter). Den får pappersläsarna se fram emot nästa söndag istället.

Idag skriver jag om varför det var bra att kuppen misslyckades, trots att Turkiets styre på många sätt är skamligt. Men demokrati är oavsett alla sina brister ändå det styrelseskick som är att föredra framför andra. Militärkupp är inte svaret på Turkiets problem. Alexandra Ivanov beskriver Recep Tayyip Erdoğans vanstyre och att kuppen redan tycks ha spelat honom rejält i händerna på bekostnad av medborgarnas frihet. Samma tankegångar är Per Gudmundson inne på; för ett redan sargat och plågat Turkiet gjorde kuppmakarna ont värre. Kolumnisten och Turkietkännaren Thomas Gür förklarar varför kuppen misslyckades.

Det är varken första eller sista gången Turkiet förekommer i spalterna. En snabb neddykning i arkivet ger ett antal artiklar som på olika sätt förebådat helgens våldsamma och blodiga händelser.

Förra hösten var orolig. Då skrev Linda Nordlund på bloggen Säkerhetsrådet om tendenserna till "putinisering" av styret i landet. Ivar Arpi frågade sig om vi stod på gränsen till ett turkiskt inbördeskrig. Både Alexandra Ivanov och Per Gudmundson skrev om konsekvenserna av EU:s relation till det problematiska landet, med anledning av att det förra satt sig i den senares knä i och med flyktingavtalet.

I maj intervjuade jag i Ledarredaktionens webb-tv professor Bican Sahin från tankesmedjan Freedom Research Association om situationen i Turkiet gällande kurdernas situation och pressfriheten, samt om effekten av EU:s flyktingavtal med Turkiet. Det är inget upplyftande samtal. Och dessvärre lär det dröja innan några positiva nyheter kommer från Turkiet. Kring en stärkt Erdogan hörs nu tal om både hämnd och införande av dödsstraff. Igår rapporterades att närmare 3 000 domare avsatts. Mer lär följa.

Klart är att kuppmakarna, hur ädla syften de än må ha haft och hur vanställt Erdogans styre än är, har bidragit till hundratals människors död samt till att ge Erdogan mer svängrum att ytterligare minska friheten för Turkiets invånare. Det är en tragedi.

Källa - 2016-07-17 08:31

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+