Nästa regering styr ett trasigt Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nästa regering styr ett trasigt Sverige Senaste nytt om flyktingkrisen

Nästa regering styr ett trasigt Sverige - Historien rör sig ofta som en pendel, så även i partipolitiken. När Moderaternas Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson under torsdagsmorgonen presenterade partiets ekonomiska politik för nästa mandatperiod var det som att både Bo Lundgrens och Fredrik Reinfeldts andar fanns med på scenen, och höll i ändarna av ett dragkampsrep i olika nyanser av blått.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Där fanns både den starka staten och välfärden som främsta trygghet, men också skattesänkningar och traditionellt moderata satsningar på försvar och polis. Det passar hyfsat väl in en valrörelse där inget av partierna vågat gå ut särskilt hårt med någonting, eller prata samhällsomvandlingar.

Deras fokus på samhällskontraktet är rätt, riktigt och välkommet. Sverige har blivit, trots ett av världens högsta skattetryck, en nattvandrarstat, ett uttryck som ledarsidans Per Gudmundson myntade för fyra år sedan. Staten gör allt möjligt, utan att sköta sina grundläggande uppgifter som försvar och polis. Då eroderas samhällskontraktet, medborgarnas implicita godkännande av statlig makt, i rasande takt.

Frågan är dock hur långt satsningarna räcker. Konjunkturinstitutets prognos tidigare i veckan ligger som ett svart moln över det politiska Sverige, eller borde i alla fall göra det. Läget i Italien, Brexit, ett eskalerande handelskrig mellan USA och i stort sett resten av världen - världsekonomin ser inte ljus ut framöver. Det påverkar reformutrymmet.

Men ändå. Går man till val på att stärka samhällskontraktet räcker inte 17 miljarder till "polis, övriga rättsväsendet och försvar under nästa mandatperiod", som Moderaterna skriver i dagens förslag. Då krävs lyft av helt andra proportioner, och genomgripande systemreformer. Ett anslag till 10 000 fler "polisanställda" kommer inte att göra den genomsnittliga medborgaren tryggare, om de poliserna inte syns ute på gatorna.

Samtidigt: ett alltmer aggressivt Ryssland i upprustning och ett USA som - rättmätigt, på många sätt - signalerar att Europa måste pytsa ut betydligt mer pengar på försvar om landet alls ska vilja vara med och bidra. Hela stadsdelar i landet där kriminella gäng utmanar våldsmonopolets själva närvaro, senast i veckan genom en attack mot bygget av en ny polisstation i Stockholmsförorten Rinkeby. För att inte tala om hur mycket hårdare pressen på välfärden kommer att bli efter de senaste årens stora flyktingmottagande.

Problemen bara för statens mest grundläggande funktioner är helt enkelt så pass stora att något återupprättat samhällskontrakt knappast är att vänta under nästa mandatperiod, även om Moderaternas ambitioner och fokus är vettiga och vällovliga. Vi går inga roliga fyra år till mötes, oavsett regering.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-08-09 17:50

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+