Nej, nej, nej här hade inte partiledarna rätt i debatten

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nej, nej, nej här hade inte partiledarna rätt i debatten - SvD:s Brysselkorrespondent Teresa Küchler granskar partiledarnas påståenden om EU i onsdagens riksdagsdebatt. De åtta partiledarna presenterade sin syn på EU-samarbetet generellt, snarare än konkreta förslag de vill driva i EU-parlamentet. Men flera felaktigheter förekom i debatten.

Systemet är utformat på det viset för att inte enskilda länder (läs: de med störst politiska muskler) ska "kapa" samarbetet för egna syften. EU-kommissionen ska förhålla sig neutral till både politisk färg och till särskilda nationsintressen. Det är intressant om Sjöstedt faktiskt menar att de 28 parlamenten ute i EU-länderna också borde få kasta in sina lagförslag i EU-apparaten. Det kan handla om hundratals partier som då ska föreslå lagar. Många lagförslag blir det.

Påstående: Jimmie Åkesson (SD), underströk vid ett flertal tillfällen att "byråkrater" inte ska styra över svensk lagstiftning.

"Asylpolitiken ska inte beslutas av byråkrater i Bryssel", sa SD-ledaren.

Så ligger det till: I EU är det politiker som beslutar saker och ting: de 28 folkvalda regeringarna i Ministerrådet, och bakom dem de 28 parlamenten, och så de 751 folkvalda EU-parlamentarikerna. Tjänstemännen i EU-kommissionen, till exempel, kan inte klubba lagar och regler.

Att "byråkrater i Bryssel" bestämmer över våra liv är en gammal nidbild som EU-kritiker använt länge, inte minst inför brexitomröstningen.

Påstående: Ebba Busch Thor (KD) vände sig mot det hon kallar en "europeisk superstat" - ett ämne som återkom flera gånger under debatten. Busch Thor nämnde den så kallade sociala pelaren som exempel på att EU-systemet håller på att ta sig för stor makt över sådant som enskilda länder, enligt henne, sköter bäst själva. Hon pekade ut ett nytt föräldraledighetsdirektiv.

Så ligger det till: Ja, EU-kommissionen driver alltid på för mer EU-samarbete och djupare integration av EU-ländernas politik. Det är inte konstigt - det är EU-kommissionen uttryckliga arbetsuppdrag

Men det är inte EU-kommissionen som bestämmer om huruvida EU-länderna ska, till exempel, skapa sig en gemensam energipolitik, flyktingpolitik, försvarspolitik eller socialpolitik. Det beslutar EU-länderna.

Det finns i dag inte ett enda land i Europa som driver frågan om federalism och ett "Europas förenta stater". Och EU har haft föräldraledighetsdirektiv i tio år redan, och ett mammaledighetsdirektiv sedan 1992 - långt före den sociala pelaren var ens en tanke.

Påstående: Jimmie Åkesson (SD) kritiserade Ulf Kristersson för att Moderaterna tidigare ställt sig bakom ett förslag om att alla EU-länder delar upp asylsökande efter sig, utifrån vissa kriterier.

"Moderaterna har röstat för omfördelningsmekanismer som bygger på befolkningstäthet och BNP. Det betyder att Sverige skulle få en ännu större del av asylsökande, inte mindre", sa Åkesson.

Så ligger det till: Åkesson har fel. I kriterierna för hur många asylsökande varje enskilt EU-land skulle tilldelas om man började dela upp dem, fanns även ett om hur många asylsökande länderna redan tagit emot. Sveriges kvot är fylld för många, många år framåt när det kriteriet läggs till de två som Åkesson nämnde.

Tf

Källa - 2019-05-08 17:18

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+