Nödbroms är inte nog. Bromsa Turkiets visumfrihet.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nödbroms är inte nog. Bromsa Turkiets visumfrihet. - Åttio miljoner turkiska medborgare ska slippa visum vid resor till EU. Det väntas EU-kommissionen föreslå på onsdagen, men invändningar hörs redan från flera håll.

Tyskland och Frankrike befarar en svårhanterligt stor ström av turkar till unionen och vill att enskilda medlemsländer ska kunna införa tillfälliga restriktioner. Till exempel om många turkar visar sig stanna längre än de 90 dagar de får. Fattiga turkar kan dröja sig kvar i hopp om en bättre tillvaro och turkiska kurder kan tänkas söka asyl.

Sveriges regering delar oron för sådana scenarier och stöder förslaget om en så kallad nödbroms. Men den verkliga faran i sammanhanget finns på politisk nivå och är så påtaglig att hela initiativet borde stoppas.

Samtalen om visumfrihet har pågått sedan 2013 och EU har satt upp 72 detaljerade krav. Men att ett avtal nu verkar nära beror inte på att turkarna lyckats uppfylla kriterierna. Snarare tycks unionen vara på väg att lägga sig platt för fulspelet från Ankara.

Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har förklarat att migrationsavtalet som nåddes i mars kommer att rivas upp om inte visumkravet släpps inom de närmaste veckorna. Därmed skulle flyktingströmmen över Egeiska havet åter kunna ta fart och utlösa en ny migrationspolitisk kris inom EU.

Det är inte vilka kriterier som helst som EU-kommissionen nu väljer att se mellan fingrarna med: demokrati, yttrandefrihet, rättssäkerhet . . .

"Det är godnatt för turkiska demokrater", konstaterar DN:s Nathan Shachar.

Och faktum är att det inte ser särskilt ljust ut för EU heller. Inte nog med att unionen mister trovärdighet i rollen som förkämpe för mänskliga rättigheter i världen - det är också upplagt för nya nederlag. När Erdogan väl fått svart på vitt att det lönar sig att ställa ultimatum lär han inte tveka att göra det igen.

Så på vilken punkt kommer Turkiet att försöka pressa unionen att vika sig nästa gång?

Blotta frågan borde vara nog för att få EU att tänka om. Än är det inte för sent. Kommissionens visumförslag ska godkännas av såväl EU-parlamentet som medlemsländernas regeringar. Därmed finns fortfarande chansen att göra det rätta och stå fast vid de uppsatta kriterierna.

Visst kan det framstå som om EU är helt beroende av migrationsavtalet med turkarna, men det behöver inte nödvändigtvis vara så.

Det borde finnas andra sätt att hindra nya, okontrollerade flyktingströmmar till grekiska övärlden. Till exempel hade unionen kunnat börja patrullera Egeiska havet på egen hand och därtill förbättra flyktingmottagningen i Grekland med hjälp av de pengar som enligt migrationsavtalet avsatts för Turkiet. Och nog borde det - trots allt - vara enklare för medlemsländerna att enas om jämnare flyktingfördelning inom unionen än att börja tumma på några av dess mest grundläggande värden.

"Den här gången kan vi inte stå med mössan i hand och acceptera allt Turkiet vill", påpekar EU-parlamentarikerna Cecilia Wikström (L) i DN.

Nödbroms är inte nog - EU har starka skäl att bromsa hela projektet med turkisk visumfrihet.

Källa - 2016-05-03 18:49

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+