Nödmöte om flyktingbåtarna Merkels sista livboj

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nödmöte om flyktingbåtarna Merkels sista livboj - Italiens nya populistregering är det största molnet på Jean-Claude Junckers himmel när EU-kommissionens ordförande bjuder in till ett mini-toppmöte i Bryssel på söndag. Syftet är att hitta en lösning på flyktingfrågan som kan rädda kvar den tyska förbundskanslern Angela Merkel vid makten. Den stora utmaningen blir att få med sig Rom.

Bryssels journalister, diplomater och tjänstemän kan tacka den tyske inrikesministern Horst Seehofer för att de än en gång tvingas jobba helg. Söndagens möte i den belgiska huvudstaden är inget annat än kommissionens försök att lösa Merkels regeringskris, och därmed hindra tysk inrikespolitik från att återigen göra EU handlingsförlamat i en tid när mycket står på spel.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I korthet består dramat av att Horst Seehofer, som alltså är kristdemokratisk inrikesminister från Bayern, utmanat Merkel och indirekt hotat att fälla henne om han inte får igenom sitt förslag om att kunna avvisa flyktingar vid Tysklands (läs Bayerns) gräns.

Bakgrunden är att det hålls delstatsval i Bayern i höst, och att Seehofers CSU riskerar att förlora sin majoritet eftersom det invandringskritiska AfD, Alternativ för Tyskland, stigit kraftigt i opinionen. Merkel har i sin tur bett om två veckors tidsfrist (varav en snart gått) för att lösa flyktingfrågan på EU-nivå - och här står vi nu.

Merkels mini-möte, förlåt, Junckers mini-möte kommer bara dagar före det stora EU-toppmötet 28-29 juni. Då ska samtliga EU:s stats- och regeringschefer diskutera migrationsfrågan, men Juncker och Merkel hoppas kunna lösa vissa knutar innan dess.

Från början gällde Jean-Claude Junckers inbjudan Tyskland, Österrike, Frankrike, Italien, Spanien, Malta, Grekland och Bulgarien (som innehar det roterande ordförandeskapet för Europeiska rådet), men sedan dess har åtminstone Belgien och Nederländerna bjudit in sig själva.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Problemet är Italien (åtminstone ur Merkels horisont). Runt 600 000-650 000 migranter har sökt sig till landet sedan 2014, de allra flesta med båt över Medelhavet. Enligt EU:s Dublinförordning ska flyktingar söka asyl i det land de först anländer, och det är här skon klämmer.

Italiens regering, och särskilt inrikesminister Matteo Salvini från det invandringskritiska Lega, vill skicka ett stort antal människor vidare, medan hans tyske kollega Horst Seehofer vill stänga sin gräns för de som redan registrerats i ett annat EU-land. Salvini har i sin tur sagt att Italien absolut inte kommer ta tillbaka flyktingar som rest vidare.

Redan på onsdagen cirkulerade ett utkast till slutsatser från söndagens möte, där det bland annat står att EU:s yttre gräns ska stärkas och att man vill minska "secondary movements", alltså vidareförflyttningar, inom unionen. Det sistnämnda ett uttalande som fick Salvini att gå i taket.

- Om vi åker till Bryssel för att delta i ett manus som redan är färdigskrivet av Frankrike och Tyskland, om de tänker skicka fler migranter i stället för att hjälpa oss, då bör vi inte ens åka dit, sa inrikesminister Salvini på italiensk tv.

Merkels mål är ändå att få den italienske premiärministern Guiseppe Conte att skriva på någon form av uppgörelse på söndag. I sådana fall landar det nämligen i inrikesminister Horst Seehofers knä att dra upp detaljerna med sin motpart Matteo Salvini.

Hur det ska gå är en annan historia.

Källa - 2018-06-21 15:25

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+