Noga med att inte agera som en svensk socialdemokrat

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Noga med att inte agera som en svensk socialdemokrat - Ylva Johansson hade gjort sin hemläxa väl. Hon utfrågades på tisdagen av ledamöterna i EU-parlamentsutskottet som sysslar med frågorna migration, polissamarbete, gränspolitik och anti-terrorsamarbete. Och hon var noga med att inte agera och tala som en svensk socialdemokrat.

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

BRYSSEL. Som EU-kommissionär måste Ylva Johansson (S), om hon får jobbet, föreslå lagar som alla 27 EU-länder (alla dagens medlemmar, minus Storbritannien) kan kompromissa om. Men det är 27 länder som idag står hopplöst långt ifrån varandra i exempelvis migrationsfrågor.

En svensk EU-kommissionär måste innan hon eller han kan tillträda på sitt nya jobb i Bryssel avsvära sig, om inte sin "svenskhet" helt och hållet så åtminstone sin svenska politiska hemvist, och lova att arbeta för den europeiska saken, för alla EU-länder och alla EU-medborgare. Samma gäller förstås för de andra ländernas kommissionärer.

- Jag ska lyssna på alla åsikter, och hålla bilaterala möten med alla medlemsstater, för att hitta gemensamma nämnare, sade Johansson.

Det var i klarspråk ett löfte om att hon kommer att sätta sig ner med till exempel Viktor Orbáns regering i Budapest och prata migration.

- År 2015 tog Sverige emot fler flyktingar än något annat medlemsland per capita - och en tredjedel av alla ensamkommande barn som kom till Europa, sade Ylva i sitt inledningstal till kammaren.

- Jag är stolt att Sverige kunde vara en tillflyktsort för så många. Men samtidigt: det blev väldigt tydligt att vi inte har ett välfungerande och hanterligt europeiskt system för migration. Vi måste ha en gemensam, europeisk pakt för migration och asyl.

Precis som väntat tog en ungersk parlamentariker från regeringspartiet Fidesz ordet, och spänningen höjdes några snäpp i salen. Ungerns ledare Viktor Orbán är känd för att inte vilja ta emot migranter alls, allra minst muslimer.

Den ungerske parlamentarikern sade att EU-kommissionen använder sig av dubbla måttstockar när den utvärderar olika länders vilja till "solidaritet" kring "massmigrationen" till EU.

- Att skydda våra gränser betraktas inte som solidaritet på samma sätt som att ta emot migranter. Ska inte gränsskyddet också ses som solidaritet? frågade ungraren, som också ville att Ylva Johansson gav förslag på hur man ska göra skillnad på behandlingen av "massorna med ekonomiska migranter som vill till Europa", och de som behöver skydd på riktigt.

Den danske ledamoten Peter Kofod använde sin minut till en gnistrande attack på svensk migrationspolitik, och sade att han som dansk ville ha kvar gränskontrollerna på Öresundsbron så att Danmark "själv kan bestämma vem som ska komma över gränsen".

- Kommer du att exportera er flyktingpolitik till Europa? dundrade Kofod.

- Naturligtvis kommer jag inte att påtvinga någon en svensk politik. Jag ska vara en europeisk kommissionär, svarade Johansson.

En av de frågor som kan visa svenskans "icke-svenska" profil i kontakterna med den egna regeringen i Stockholm, som hon nu lämnar för Bryssel, är just den om gränskontroller - på Öresundsbron eller på andra ställen.

Som EU-kommissionär måste hon försvara EU:s grundläggande principer och stiftade lagar och direktiv, som till exempel det så kallade Schengenavtalet om öppna gränser mellan alla EU-länder.

Sverige begärde dispens från principen om öppna gränser i samband med migrationsåret 2015, och har sedan dess i omgångar förlängt tiden för gränskontroller på Öresundsbron. Men Johansson var fast i övertygelsen om att gränserna på sikt ska bort:

- Dem vill vi göra oss av med, sade hon.

Den kanske största överraskningen i förhöret var att Ylva Johansson inte fick en enda fråga om sitt förflutna som kommunist - en politisk hemvist som får inte minst ledamöter från det forna Östeuropa att slå bakut, oavsett hur långt bakåt i tiden. Kanske är migrationsfrågan så polemisk att frågeställarna inte ville spilla sina dyrbara sekunder på att diskutera kandidatens bakgrund.

Efter förhöret var ledamöterna i utskottet oeniga om Ylva Johanssons insats.

- Hon var inte tillräckligt inställsam mot EPP (den stora högergruppen i EU-parlamentet, med europeiska moderater och kristdemokrater), sade Malin Björk (V).

- Hon var vag i många av sina svarsformuleringar, hon var inte så konkret i migrationsfrågorna. Hon tog upp de stora riktlinjerna, men vad gäller sakmässigt innehåll var det ganska tunt, sade Abir Al-Sahlani (L).

För vag, eller för svensk, eller för bred. Ylva Johansson klarade sin utfrågning utan att vare sig pressas till tårar eller behöva utstå högljutt skäll - vilket har hänt i dessa förhör tidigare. Stalltipset är därför att hon klarar sig.

Tf

Källa - 2019-10-01 18:24

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+