Nu delar vi ut rosor till finansministern

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nu delar vi ut rosor till finansministern Senaste nytt om flyktingkrisen

Nu delar vi ut rosor till finansministern -  13 april 2016. Vårbudgeten

Äntligen skipas det lite rättvisa.

I regeringens budget blir de minsta barnen ­vinnare.

Det är förskolebarnen, skol­eleverna, flyktingfamiljerna samt de gamla och sjuka som får ett välbehövligt tillskott. ­Efter decennier av nedskärningar ­satsar regeringen åter på välfärd.

I dag presenterar finansminister ­Magdalena Andersson sin vårbudget och det här är något så ovanligt som en ­positiv ledartext. Det är sällan vi ­jublar ens över en socialdemokratisk regering, men i dag delar vi gärna ut rosor till finans­ministern. Tio miljarder om året till ­landets kommuner är visserligen inte tillräckligt, men det är i alla fall en bra början.


Mer personal behövs

Efter de senaste avslöjandena i bankvärlden känns det givetvis ­extra bra att det är bankerna som får vara med och ­betala med den utökade bankskatten. Det är bättre att pengarna går till barnen än till bankernas tvivelaktiga affärer.

Krisen inom förskolan är akut. Barngrupperna är för stora och i Malmö ­diskuterar man just nu att öppna jätte­förskolor med flera hundra barn. En förskola behöver inte massor av barn, den behöver mer personal.

Krisen inom skolan är väl känd, ­resultaten fortsätter att ­vara dåliga ­särskilt i socioekonomiskt utsatta områden.

Skolan är ojämlik, de högpresterande skolorna har fler utbildade lärare, medan de obehöriga lärarna finns på lågpresterande skolor. Alla elever ­behöver fler ­engagerade och duktiga lärare.

Den fortsatta beskrivningen av ­Sverige är lika deprimerande. Det är ­inte konstigt, Alliansregeringen sänkte skatten med 140 miljarder ­kronor.

Det är pengar som kunde ha gått till social­tjänsten som i flera år gått på knäna. Vakanserna ökar, ärenden hinns inte med och barn, äldre och utsatta i behov av akut hjälp får stå på kö.

Antalet demenssjuka kommer att tredubblas under de närmaste trettio åren, men redan i dag saknas platser inom äldre­omsorgen. ­Gamla tvingas bo hemma tills de är i princip döda. Det är kris inom psyk­vården och sjukvården.


Sjöstedt envishet

Välfärden har tjänat oss väl. Medan den vuxna befolkningen jobbat för ökad tillväxt har samhället tagit ansvar för barn och gamla. I dag har 140 000 mestadels kvinnor tvingats gå ner i arbetstid eller säga upp sig för att ta hand om sina anhöriga.

Det är klart att Magdalena Andersson ska ha ett fång rosor i dag, men även ­Jonas Sjöstedt kan få en bukett för sina envetna krav på mer pengar till välfärden.

Vi är många som får fortsätta att ställa krav på ökade satsningar på dem som ­behöver pengarna bäst.

Källa - 2016-04-13 00:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+