Nu får Storbritannien dansa efter Kinas pipa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nu får Storbritannien dansa efter Kinas pipa - Storbritanniens nyvunna självständighet innebär att de får dansa efter Pekings pipa i förhandlingar, och behandlas som skit som tack. För ensam är aldrig stark mot världens största nation.

Britterna fick en försmak av det vid president Xi Jinpings brittiska besök i oktober. Premiärminister Cameron och finansminister George Osborn satsade allt på att visa sig som "Kinas bäste vän i väst". To hell with europeisk linje, värderingar och protesterna från egna kinaexperter och amerikanerna. Kina är framtiden, EU historia. Xi fick kunglig kortege, tyst om rättigheter, paradrum på Buckingham palace och kontrakt på kärnkraftverk i England. Men istället för att visa tacksamhet såg kommunistpartiet, (helt enligt förväntningarna) en svag motståndare som var möjlig att förödmjuka. De klagade på allt, inklusive standarden på Xis rum i Buckingham Palace (lyxsviten hade dugt för prins William och Kates bröllopsnatt) De krävde till och med att garderobsdörrarna skulle målas röda. Drottningen, annars ytterst diplomatisk, lät sig fångas på kamera med att kalla gästerna för otrevliga.

London är nu tystare om "En gyllene era för brittisk-kinesiska relationer". Brexitarna inbillar sig istället att USA ska rädda dem. Men Obama har redan sagt att britterna åkt "bak i kön" till amerikanska handelsavtal.

Man kan ana hur det skulle låta med Kina: UK: "Vi vill ha frihandel!" Svar: "Ja, det sa ni 1839 också (Alla i Kinas ledning lärde sig i skolan hur britterna brände sommarpalatset och tvingade Kina att öppna gränserna under Opiumkrigen i "frihandelns" namn).

"Ni la er ju på knä redan före Brexit. Nu vill vi ha frihandel mot er. Vi tar era
företag och marknad, inte tvärtom. Vi vill också få status som marknadsekonomi och slippa EU-gnället om att kinesisk dumpning dödar europeisk industri. Kan ni hjälpa oss i Bryssel med det? Nä just det… Ok, men då får ni lämna alliansen med USA, stöd våra kärnintressen: anspråken på hela sydkinesiska havet och demokratin Taiwan. När ni gjort det ska ni strippa och sjunga Östern är röd!"

Officiellt säger Kina att de respekterar valresultatet men oroas över världsekonomin. Premiärminister Li Keqiang har försökt lugna marknaderna med att Brexit-oron inte leder till hårdlandning för Kina. Många kinesiska investerare ser möjligheter att shoppa fastigheter och företag på pund-rea. Flera ser också positivt på att "britterna kommer att tvingas be Kina om hjälp i det nya globala landskapet", som Liang Haiming, chefsekonom på ett kinesiskt investeringsbolag skriver.

För EU är det avgörande att förhindra mer katastrofer. Det innebär att etablerade partier måste lyssna på opinionen som är skeptisk mot ökad federalism och skräms av hur Europa tappat kontroll på flyktingkris och
invandring. David Frum på The Atlantic är en av flera tunga röster som lägger skulden på Angela Merkels gränslösa politik (Löfven nämns inte): "Om en enda person ska få skulden för Brexit är det Angela Merkel". Hårdraget kanske, men tänkvärt. Fler populistsegrar vid valurnorna skulle leda till sönderfall och katastrof för alla europeiska länders ekonomi och säkerhet; och fler garderobsdörrar får målas röda.

Källa - 2016-07-01 07:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+