Ny EU valsguide för eller emot i viktigaste frågorna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ny EU valsguide för eller emot i viktigaste frågorna - Vilket parti är mest emot en gemensam flyktingpolitik? Vilka tycker att klimatet ska vara EU:s viktigaste fråga?

Nu lanserar SvD "Partiguiden", en digital tjänst som visar hur partierna står i EU-valets hetaste frågor - för eller emot.

Sex av tio svenskar känner inte att de har tillräckligt med kunskap för att kunna rösta i EU-valet, enligt en Novus-undersökning som SVT och SR publicerade i början av april. Kunskapen om vad partierna vill göra i EU är låg.

- De guidande inslagen i journalistiken är extra viktiga i EU-valet. Hit räknas förstås analyser av vår inrikespolitiska kommentator Göran Eriksson, Brysselkorrespondent Teresa Küchler och utrikeskommentator Therese Larsson Hultin, men också digitala tjänster, säger Tobias Brandel, nyhetschef för politik och EU-valgeneral på SvD.

EU-valkompassen ligger sedan flera veckor på SvD. se. Nu lanserar SvD också Partiguiden, för att ytterligare hjälpa väljarna att fatta beslut vid valurnorna den 26 maj.

Partiguiden kan beskrivas som en omvänd Valkompass. Valkompassen är ett test där du får ett resultat över vilket parti du står närmast. Partiguiden visar i stället hur partierna står i förhållande till varandra i 18 olika sakfrågor, på en skala från "helt emot" till "helt för".

Dessutom förklarar SvD:s kunniga Brysselkorrespondent Teresa Küchler vad du som väljare behöver veta om den politiska konfliktlinjen i varje fråga.

- Om man brinner för någon särskild fråga, som till exempel vilka regler som ska styra när man handlar på internet från ett annat land, eller vilka arbetslagar som gäller för rumänska lastbilschaufförer när de arbetar i Sverige, så är det förstås en god idé att se efter hur de olika partierna ställer sig i just de frågorna, säger Teresa Küchler.

Hon konstaterar att det finns stora behov av mer kunskap om hur EU fungerar.

- Framför allt verkar det inte gå fram att EU och EU-beslut faktiskt är Sverige och svenska beslut. Som om inte Sveriges regering satte sin kråka på varje ny lag, och som om det inte satt svenska politiker i EU-parlamentet, i varje förhandlingsrum och i varje tjänstemannainstans i Bryssel.

SvD har valt att i Partiguiden ta med både frågor som EU-parlamentet har beslutsmakt över och mer övergripande frågor om partiernas syn på EU-samarbetet.

- Vi hade Partiguiden under förra årets riksdagsval, och den blev mycket uppskattad av läsare. Jag vet också att den användes i skolundervisning på flera håll, säger Tobias Brandel.

EU-valrörelsen går nu in i sitt mest intensiva skede. Fler nyheter som väntar SvD:s läsare är bland annat nya väljarbarometrar från Sifo varje vecka.

Utfrågningar med partiernas toppkandidater i serien #svarapåfrågan, med fokus på de viktigaste sakfrågorna, är just avslutade.

Även partiledarna kommer att intervjuas om vilka lösningar de ser på EU:s stora kriser kommande veckor. Framöver följer också granskningar i de viktigaste sakfrågorna, bland annat klimat, migration och ekonomi, och faktagranskningar.

Tf

Källa - 2019-05-08 06:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+