Ny konflikt hotar i Syriens skugga

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ny konflikt hotar i Syriens skugga Senaste nytt om flyktingkrisen

Ny konflikt hotar i Syriens skugga - Miljoner civila i Idlib-provinsen kan andas ut efter att Turkiet och Ryssland kommit överens om att skapa en demilitariserad zon. På så sätt undviks en storoffensiv, i alla fall i nuläget. Samtidigt hotar en ny konflikt att blossa upp efter att ett ryskt militärplan skjutits ned.

Det kom både lugnande och oroväckande nyheter rörande Syrien på måndagskvällen.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Först var det beskedet om en uppgörelse i ryska badorten Sotji. Där kom Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan överens om att skapa en 15-20 kilometer bred zon mellan regimens och oppositionens trupper i Idlib. Det ska inte finnas några rebeller eller tunga vapen och zonen ska övervakas av de båda ländernas militär.

Därmed är den planerade storoffensiven avskriven, lovar Ryssland, vilket är goda nyheter för provinsens 2,5 miljoner civila och alla i omvärlden som fruktat ett blodbad.

Det är också en stor diplomatisk framgång för president Erdogan, som nu slipper se ytterligare en stor våg av flyktingar till Turkiet. Samtidigt innebär det att turkarna måste se till att få bort alla rebellgrupper från det som ska bli den demilitariserade zonen. De har till den 10 oktober på sig.

Det blir inga problem med de rebeller som redan anslutit sig till turkiskstödda grupper. Svårare blir det att få bort de jihadistiska grupper som vägrar kompromissa, som terrorstämplade gruppen Hayat Tahrir al-Sham, med kopplingar till al-Qaida.

Dessa kommer förmodligen inte att ge sig frivilligt och då väntar sannolikt ett krig mellan dem och de turkisk-allierade rebellerna. Lätt blir det inte. Den ena sidan kan visserligen få stöd av Turkiets militärmakt, men många av jihadisterna har svurit att strida intill döden. Det kan bli en blodig historia.

Det var den goda nyheten. Den andra mer oroväckande nyheten var att ett ryskt militärt spaningsplan sköts ned under måndagskvällen, utanför Syriens kust.

Omständigheterna är oklara, men klart är att det ryska planet sköts ned av syriska missiler, samtidigt som Israel utförde en attack mot mål i närheten av den syriska kuststaden Latakia.

Ryssland anklagade omedelbart israeliska stridsplan för att ha använt det ryska planet som en sköld när det utförde sina attacker. Det ledde till att spaningsplanet träffades av syriska missiler, riktade mot de israeliska stridsplanen. 15 ryssar ombord omkom när spaningsplanet störtade ner i Medelhavet, utanför den syriska kusten.

- Vi betraktar detta som en fientlig handling från den israeliska militärens sida, sa ryska försvarsministeriets talesperson Igor Konasjenkov och hotade med vedergällning.

Israel beklagade ryssarnas död men lade skulden på Syrien, Iran och den libanesiska Hizbollah-milisen. Både Iran och Hizbollah strider i Syrien på Assadregimens sida.

Enligt det israeliska försvaret slog Israel ut en iransk vapenlast på väg till Hizbollah. Syriskt luftvärn svarade med att skjuta missiler, men när det ryska planet sköts ned hade de israeliska planen redan lämnat syriskt luftrum.

Incidenten sätter ljuset på det mindre krig som utspelar sig i skuggan av det större Syrienkriget: det mellan Israel och Iran.

Under de senaste 18 månaderna har Israel attackerat över 200 mål inne i Syrien med kopplingar till Iran eller Iranstödda miliser. Och det senaste halvåret har minst 140 iranska soldater dödats i dessa attacker, enligt en färsk rapport från Syriska människorättsobservatoriet.

Den stora frågan är nu hur Ryssland kommer att reagera. Ryssarna kontrollerar det syriska luftrummet och har hittills tillåtit Israels attacker, men nedskjutningen av det ryska planet kan ändra den inställningen.

Det skulle ge Iran och Hizbollah större spelrum i Syrien och möjliggöra fler vapenleveranser till Libanon. Då är risken överhängande för att ett nytt öppet krig mellan Israel och Hizbollah i Libanon kan blossa upp.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-09-19 16:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+