Nya besked om Assange

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nya besked om Assange Senaste nytt om flyktingkrisen

Nya besked om Assange - - Hon kan inte tillkännage att hon ska väcka åtal för då skulle hon bryta mot svensk lag, säger Assanges svenske advokat Per E Samuelson till TT.

Besked om åtal kan nämligen lämnas först sedan försvarare och misstänkt slutdelgivits - tagit del av förundersökningen i sin helhet och fått möjlighet att komma med synpunkter. Det har inte skett.

Att åklagarna måste lämna besked om häktningen beror på att Per E Samuelson i början av maj lämnade in ett nytt yrkande till tingsrätten om att häktningen av Assange ska hävas.

- Min bestämda uppfattning är att vi stärkt vår sak efter förhören och att åklagarna inte längre kan se fram mot en fällande dom, säger Per E Samuelson.

Wikileaksgrundaren Assange hördes i november 2016 på Ecuadors ambassad i London. Där har han befunnit sig sedan 2012 av rädsla för att en utlämning till Sverige skulle innebära att han lämnas vidare till USA - där han retat upp Washington genom Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument

Ett annat skäl till att Per E Samuelson vill ha häktningen hävd är att USA nu öppet deklarerat att man har för avsikt att fängsla Assange.

- Sverige har nu - när det finns ett bevisat hot från USA - en skyldighet att se till att han kan använda sin politiska asyl på ett anständigt sätt och inte bara inne på ambassaden, säger Per E Samuelson.

I teorin skulle Assange kunna ta sig till Ecuador.

Men saken är komplicerad.

Å ena sidan; om häktningen hävs slutar den europeiska arresteringsordern på Assange att gälla och han kan lämna ambassaden utan risk för att brittisk polis griper honom å Sveriges vägnar.

Å andra sidan skulle det öka möjligheterna för USA att få honom utlämnad.

- Så länge det finns en svensk arresteringsorder så har den enligt brittisk lag företräde, säger Per E Samuelson.

Hur mycket USA står i startgroparna för att snabbt agera är oklart.

- Det finns i alla fall ingen officiell information från brittiska myndigheter om att USA skulle ha ansökt om att få Assange utlämnad, säger Per E Samuelson.

Från åklagarhåll sparar man på informationen till fredagens pressträff som kommer att hållas vid lunchtid.

- Man kommer att berätta om den fortsatta handläggningen, så det är inte bara häktningsfrågan, lyder det kortfattade beskedet från Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander.

Per E Samuelson anser att överåklagare Marianne Ny "måste komma med någon stor nyhet" när hon nu kallar till presskonferens.

- Antingen lägger hon ner hela fallet eller så fortsätter hon utredningen med Assange på fri fot, säger han.

Källa - 2017-05-18 18:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+