Nya kompisar har öppnat upp världar för varandra

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nya kompisar har öppnat upp världar för varandra Senaste nytt om flyktingkrisen

Nya kompisar har öppnat upp världar för varandra - Vid första mötet på Stenkrossen i Lund råkade de sätta sig bredvid varandra utan att veta om det. Det var på en träff med kompispar som matchats ihop genom Kompis Sverige, en organisation som jobbar för att nya och etablerade svenskar ska lära känna varandra.

- Du kom och satte dig bredvid mig. Men jag förstod inte att det var du utan tänkte: "Har Eihab inte kommit?" berättar Vinko Mikulic.

Sedan blev det presentationsrunda.

- När jag sa mitt namn vände du dig mot mig med ett stort leende. Sedan började vi snacka och det är ju vad vi har gjort sedan dess. Jag var helt uppfylld när jag kom hem.

Han säger att mötet var en ögonöppnare.

- Jag har fått jobba med mina fördomar. Vi har en bild av hur folk är i Saudiarabien, och så träffade jag den här energifyllda och varma personen.

Eihab Monshi skrattar. Det gör han ofta under intervjun och Vinko Mikulic är inte sen att haka på.

- Det är det vi gör när vi träffas, vi dricker kaffe och skrattar. Det jag ser fram emot när vi ska ses är att skratta tillsammans, säger Vinko Mikulic.

- Med Vinko kan jag skoja om allt, säger Eihab Monshi.

Han är 27 år, läkare från Mekka och gör sin specialistutbildning i Sverige. Efter att ha studerat svenska i ett år arbetar han nu på kirurgen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Med Vinko pratar han om allt, från privata saker till religion och politik.

- Första gången vi träffades sa Eihab att han tycker politik är tråkigt, berättar Vinko Mikulic och får kompisen att brista ut i skratt igen.

- Och jag som är statsvetare… Jag sa att "politik är allt", fortsätter Vinko, som är 33 år och jobbar inom Region Skåne med personalfrågor.

- För bara nio månader sedan kände vi inte varandra, och så har vi ändå kunnat öppna upp och prata om så viktiga saker. Hur länge man har varit vänner betyder ingenting när det är en bra vänskap, säger Eihab Monshi.

När det kom många flyktingar till Sverige förra hösten kände Vinko Mikulic att han ville lära känna någon från ett annat land. Han såg en lapp om Kompis Sverige på Stadsbiblioteket i Lund. Det var även där som Eihab Monshi fick höra om projektet:

- Jag kände att jag ville lära mig mer svenska än bara de medicinska sakerna.

Vinko Mikulic är från Göteborg och har inte så många vänner i Skåne. Eihabs bekantskapskrets med andra saudier är desto större. Vinko har träffat dem flera gånger, de har varit ute och ätit eller spelat fotboll. Eihab och några av hans vänner har varit hemma hos Vinko, hans sambo och barn.

- Vinko är en öppen och väldigt social person, med en accepterande själ, säger Eihab Munshi.

- Men det är ju du med, det är det jag tycker om med dig. Ditt öppna sätt och din nyfikenhet på livet, svarar Vinko Mikulic.

De har pratat mycket om "vi och dom" och om fördomar.

- Jag tror att när vi inte accepterar andra beror det på fördomar. Om jag trodde att Vinko var ett hot skulle jag inte försöka lära känna honom, säger Eihab Monshi.

De sms:ar ibland varandra flera gånger varje dag och ringer ofta när det blir en stund över.

- Vi bollar många saker. Som varför en sak är på ett visst sätt eller varför det finns ett visst uttryck. Det känner jag att man gör för lite med dem man har känt länge, ställer alla de dumma frågorna, säger Vinko Mikulic.

De har pratat om hur det går till att träffa en partner i de båda länderna.

- Vi saudier har fått lära oss det här med att svenskar är sambo. Vi hade pratat om det, jag och mina kompisar. Om svenskar vill vara ihop, varför gifter de sig inte? undrade vi. Kan det bero på att de inte är tillräckligt säkra på varandra? Men sedan var vi hemma hos Vinko och Rebecka och såg att ett par verkligen kan komplettera varandra. Att de inte är gifta betyder ingenting, säger Eihab Monshi.

Ofta testar de varandras gränser, vilka frågor är den andre okej med att prata om? Andra gången de träffades berättade Vinko Mikulic om Lunds tidigare kulturchef Chris Schenlaer som nyligen hade berättat om sitt beslut att göra en könskorrigering från man till kvinna.

- Då tänkte jag att jag kanske gick för långt. Men Eihab svarade bara: "Har du sett filmen 'A Danish girl?' "

Vinko återkommer till när han såg lappen om Kompis Sverige på biblioteket.

- Jag hade förhoppningen att träffa en kompis. Nu har jag gjort det, jag har fått en kompis.

Källa - 2016-11-14 15:00

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+