Nya M politiken går hem hos SD väljare

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nya M politiken går hem hos SD väljare Senaste nytt om flyktingkrisen

Nya M politiken går hem hos SD väljare - Med hårdare straff, stramare asylpolitik och tiggeriförbud kan Moderaterna locka tillbaka besvikna väljare som gått till Sverigedemokraterna. Men besluten på M-stämman gör det svårare att vinna över socialdemokrater.

Moderaterna kommer att ha två huvudmotståndare i valet: Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det slog den nya partisekreteraren Gunnar Strömmer fast på M-stämman i helgen, där partiet fattade beslut i en rad laddade frågor.

- Det är ganska uppbenbart att det är meningslöst för Moderaterna att försöka vinna väljare från andra borgerliga partier, sa Strömmer.

Frågan är bara vilka väljare som kan tänkas lockas av den nya moderata politiken, som många beskriver som en återgång till klassiska högervärderingar.

Den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet ger ett bra svar på den saken: förslagen som M klubbat igenom i Örebro uppskattas betydligt mer av SD-väljare än av S-väljare.

Samma mönster syns på område efter område:

Den mest uppmärksammade frågan på M-stämman har varit beslutet om ett nationellt förbud mot tiggeri. En åtgärd som har starkast stöd bland SD-väljare, medan S-väljarna är mer splittrade i frågan.

När det gäller invandringen har M enats om att strama åt asylpolitiken flera sätt - med tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel, skärpta försörjningskrav för anhöriginvandring och möjlighet att direktavvisa asylsökande till andra så kallade säkra länder. På sikt vill partiet överge dagens utformning av asylrätten till förmån för ett kvotsystem, som sätter gränser för hur många som kan söka sig till Sverige.

Just att "ta emot färre flyktingar" är enligt SOM-undersökningen den enskilt viktigaste frågan för SD:s väljare.

Ett annat fokus under M-stämman har varit rättspolitiken, där partiledningen fått gehör för en lång rad straffskärpningar. Bland annat att straffrabatten för ungdomar ska tas bort, att gängkriminella ska dömas hårdare och att personer som begår flera brott ska få länge fängelsestraff.

De enda som mer positiva än M-väljarna till att "införa mycket hårdare straff för brottslingar" är SD-väljarna.

Efter att ha legat lågt med skattesänkningar i ett antal år har Moderaterna nu återigen börjat lyfta fram det som traditionellt har varit partiets paradgren, och till och med öppnat dörren för att slopa värnskatten - vilket var förbjuden mark under Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

M- och SD-väljare är överlag de som gillar skattesänkningar mest, medan S-väljarna är betydligt mer negativt inställda.

Även i försvarspolitiken ligger M numera i samklang med SD-väljarna, som har ogillat de senaste decenniernas nedrustning. Från moderat håll vill man nu se en fördubbling av försvarsanslagen över tio år, från dagens budget på cirka 45 miljarder kronor till upp emot 100 miljarder kronor om året.

Att döma av SOM-undersökningen kommer den nya M-politiken göra det lättare för Ulf Kristersson att vinna tillbaka väljare som gått till SD sedan valet 2014 - men knappast locka särskilt många socialdemokrater över blockgränsen.

Ett tecken på det är den opinionsundersökning från SvD/Sifo som publicerades i helgen. I den minskar SD med nästan tre procentenheter jämfört med i september, till sin lägsta nivå sedan flyktingvågen till Sverige 2015. Samtidigt har M börjat klättra från sina krissiffror under Anna Kinberg Batra. Och S gör sin bästa notering på flera år.

Trots att en av huvudmotståndarna i det kommande valet går starkt så ökar alltså M.

I juni uppgav 15,9 procent av väljarna att de skulle rösta på M. I dag är den siffran 18,6. Och det beror - säger många i och utanför partiet - på att man nu tar tillbaka SD-väljare.

"De moderata väljarna sökte sig till SD när M tappade kompassen, när M nu återfunnit den söker de sig tillbaka. Svårare än så är det inte" twittrade Göteborgs-Postens politiske redaktör Alice Teodorescu på söndagen.

Källa - 2017-10-15 19:28

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+