Nya turer i striden om Trumps reseregler

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nya turer i striden om Trumps reseregler Senaste nytt om flyktingkrisen

Nya turer i striden om Trumps reseregler - Sedan USA:s justitiedepartement överklagat att en domare i fredags tills vidare satt Trumps inreseregler ur spel kom snabbt ett besked från högre instans. En appellationsdomstol meddelar att beskedet från den första domstolen gäller tills vidare.

Domarna motiverar inte sitt ställningstagande. Parterna har dock möjlighet att yttra sig. Delstaterna Washington och Minnesota, som anmälde Trumps inreseförbud, har på sig till måndagsmorgonen svensk tid, medan justitiedepartementet kan komma med sina synpunkter senast på måndagseftermiddagen.

Tills vidare gäller alltså inreseförbudet inte. Amerikanska myndigheter återgick i går till att hantera resenärer från de sju berörda överlag muslimska länderna som vanligt.

Regeringen hävdar i sitt överklagande att domslutet utgör ett omedelbart hot mot allmänheten och underkänner presidentens förmåga att värna om rikets säkerhet.

Före domstolsbeskedet på söndagsmorgonen svensk tid sade sig Trump vara säker på att han kommer att få rätt.

- För landets säkerhet kommer vi att vinna, sade han till journalister i Florida.

Presidenten säger att de tillfälliga reserestriktionerna till USA för medborgare från Irak, Iran, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien, samt för alla flyktingar, är nödvändiga för att skydda USA mot militanta islamister.

Kritiker anser att restriktionerna är orättfärdiga och diskriminerande. I går hölls flera gatuprotester både i USA och utomlands mot resereglerna, men på hemmaplan fanns också demonstrationer till stöd för presidenten.

Trump skrev efter fredagens domslut på Twitter: "Utlåtandet från den här så kallade domaren, som i grund och botten berövar landet rätten att tillämpa lagen, är löjligt och kommer att kullkastas!"

Det fick Demokraternas senator Ben Cardin från Maryland att kritisera presidenten för att "underminera hela systemet".

Demokraten Adam Schiff har i sin tur svarat Trump på Twitter med: "Läs den så kallade konstitutionen. "

Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en order om regler för flyktingar och resenärer.

Reglerna ledde till omfattande folkliga protester, både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare.

Dekretet skulle innebära att allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler för flyktingmottagande införs. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan religiöst förtryck ska prioriteras. I en intervju har Trump sagt att det framför allt är kristna flyktingar som avses.

På obestämd tid skulle inga syriska flyktingar att släppas in i USA, eller tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Dessutom skulle inga visum att utfärdas under 90 dagar till medborgare från sju överlag muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Källa - 2017-02-05 13:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+