Nyamko Sabuni lyfter fram sitt Obama moment

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nyamko Sabuni lyfter fram sitt Obama moment Senaste nytt om flyktingkrisen

Nyamko Sabuni lyfter fram sitt Obama moment - Mörkhyad och med bakgrund som flykting: Nyamko Sabuni blir partiledare när migration och integration dominerar svensk politik. Men den frispråkiga nya ledaren för Liberalerna tvingas börja det nya jobbet med balansgång.

1. Vika politiska markeringar gjorde Nyamko Sabuni när hon valdes till partiledare för Liberalerna?

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sabuni var utpräglat försiktig i sitt första tal, vilket väl är ett överlevnadsvillkor efter att ha vunnit en ganska blodig personstrid i ett parti som i opinionsmätningarna lever strax under existensminimun som riksdagsparti. Fördjupad splittring kan vara livsfarlig för Liberalerna.

Nyamko Sabuni sa alltså inte ett ord om integration och migration, och försäkrade att januariavtalet med regeringen ligger fast så länge "Stefan Löfven levererar".

2. Hon undvek de interna konfliktfrågorna alltså?

Ja, men det blir en svår balansgång för Sabuni vars partiledarkampanj har illustrerat att hon inte alltid säger det som en pr-konsult skulle rekommendera henne - eller som hennes interna motståndare står ut med. Som när hon i en Expressenintervju tog avstånd från mångkultur - för att sedan försöka distansera sig från intervjun.

3. Kommer hon att fortsätta vara försiktig?

Nej, inte i längden. Hon behöver göra en balanserad revolution, men förväntningarna bland de egna anhängarna är ju att hon ska förändra partiet och därigenom locka nya anhängare.

Liberalernas valberedning lyfte också särskilt fram "politiskt mod" som en av Nyamko Sabunis viktigaste egenskaper. Det handlar just om att hon har vågat lyfta frågor som varit kontroversiella också i det egna partiet.

Det svåra i ekvationen är det här: en partiledare får ökad frihetsgrad när opinionssiffrorna stiger - men för att opinionssiffrorna ska stiga måste partiledaren ibland utmana det egna partiet.

4. Nyamko Sabuni är en mörkhyad kvinna, och hon kom till Sverige som flykting. Kommer det att påverka henne som partiledare?

Det har spelat förvånansvärt lite roll under hennes kampanj för att bli partiledare. Hon har också under hela sin karriär avvisat identitetspolitik i olika former, som när hon länge - även som jämställdhetsminister - vägrade kalla sig feminist.

Men Nyamko Sabuni lyfte själv i sitt installationstal fram valet av henne som ett sorts Obama-moment, och påpekade att Liberalerna är det första riksdagsparti "som väljer en ledare med afrosvensk bakgrund".

Hon sa att det är "stort och historiskt" och att Liberalerna med valet av henne som partiledare "levererar på begreppet Sverige, möjligheternas land".

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-06-28 14:50

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+