Obama hyllas av Löfven och Reinfeldt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Obama hyllas av Löfven och Reinfeldt Senaste nytt om flyktingkrisen

Obama hyllas av Löfven och Reinfeldt - NEW YORK. Det är sista dansen med Obama.

Den amerikanska presidenten, som snart lämnar Vita huset, hyllas nu unisont av två svenska statsministrar.

- Få presidenter har likt honom haft ett stöd över hela världen, säger Fredrik Reinfeldt (M).

När FN:s generalförsamling öppnas i New York den här veckan gör USA:s president Barack Obama ett av sina sista framträdanden på den internationella scenen i sin nuvarande roll.

I dag träffar Stefan Löfven Obama på FN-högkvarteret, där de båda är med och arrangerar ett möte om den globala flyktingkrisen. Det blir, om inget oförutsett händer, sista gången som en svensk statsminister träffar Obama i hans roll som president.

På en pressträff i New York gav Löfven sin syn på hur han tror att arvet efter Obama blir. Så sent som i våras var den svenska statsministern på besök i Vita huset i Washington.

- I många avseenden är det imponerande. Bara i och med det här flyktingmötet så tar han ett jätteviktigt initiativ. Det är ett 40-tal länder som samlas. Det visar att man är USA är beredda att göra åtaganden.


"Har imponerat även som människa"

Den svenska statsministern hyllar framför allt det som Obama lyckades med när det gäller reformeringen av det amerikanska sjukförsäkringsystemet - införandet av “Obamacare".

- Han har gjort så mycket för tillgängligheten till sjukvård för så många människor. Det var många som sa att det var omöjligt. Sedan har han varit väldigt tydligt internationellt inriktad. Betydelsen av att USA finns med där ute och inte är isolerade är viktigt. Nu har vi en av kandidaterna, Donald Trump, som mer eller mindre ger uttryck för att USA borde isolera sig. Det håller inte i en global ekonomi.

Kommer du sakna honom?

- Ja, det är en fantastisk politiker. Men även som människa har han imponerat mycket på mig med sin naturliga pondus. Man ska inte glömma bort att han inte är lastgammal, bara 55 år, så han kommer att synas igen i viktiga sammanhang framöver.

Löfvens företrädare, Fredrik Reinfeldt (M), träffade Obama vid flera tillfällen under sina åtta år som statsminister. Höjdpunkten blev när den amerikanska presidenten gjorde ett officiellt besök i Stockholm på inbjudan av den dåvarande Alliansregeringen. Reinfeldt själv minns hur stora förväntningarna var på Obama då han valdes till president 2008.

- Han valdes med hopp om förändring. Få presidenter har likt honom haft ett stöd över hela världen. När han kom till Europa och Tjeckien för att träffa EU-ledarna våren 2009 hade jag kollegor som ville överräcka små presenter och frågade efter hans autograf, säger han.


Reinfeldt: Hoppas han kommer till Sverige igen

Men Reinfeldt lyfter också fram att det amerikanska samhället har polariserats under Obamas tid - något som märks under den pågående valrörelsen.

- Kongressen har dominerats av republikanerna som har varit mycket kritiska till hans viktigaste reform, Obamacare. I världspolitiken har hans främsta signum varit tilltron till diplomati, med närmandet till Iran och Kuba som de främsta bedrifterna.

Han är klok och eftertänksam, och ger gärna långa fördjupande svar på svåra frågor.

Har du något personligt minne?

- Efter vårt möte i Stockholm i september 2013 sa Barack Obama att han gärna skulle komma till Stockholm igen med familjen. Kort därefter träffade jag Michelle och Barack Obama igen i New York och då bekräftade Michelle att Barack tagit upp det med henne efter sitt besök i Stockholm och jag sa att jag hoppas de kommer finna tid för att återvända efter hans tid som president.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) säger att hon kommer sakna Obama.

- Han är den typen av ledare som vi kommer sakna väldigt mycket.

Källa - 2016-09-20 15:59

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+