Ökad insamling med mindre kontanter

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ökad insamling med mindre kontanter Senaste nytt om flyktingkrisen

Ökad insamling med mindre kontanter - Bössorna skramlar tomma, men de insamlade kronorna blir fler. Med ny teknik ökar gåvorna till välgörenhetsorganisationer.

Bössan på Konsum, vad händer med den när allt fler köper allt mer med betalkort? Biståndsorganisationen We Effect har lyckats öka de insamlade bidragen, trots att bössorna skramlar tomma.

Under 2015 samlade We Effect in nästan 6,3 miljoner kronor genom tjänsten Bistånd på köpet, där Coops kunder kan välja att avrunda uppåt när de handlar och på så sätt donera några ören till välgörenhet.

Årets dessförinnan var samma siffra knappt 4,7 miljoner kronor och jämfört med de pengar som hamnade i bössorna är skillnaden stor. Under 2015 minskade de insamlade medlen i bössorna till lite drygt 905 000 kronor, från 1,26 miljoner året dessförinnan.

- Det är ett tecken i tiden. Folk som har kontanter är färre i dag än för tio år sedan och den samhällsutvecklingen ser vi väldigt tydligt. Det är väldigt roligt att Bistånd på köpet fungerar så bra, jag tror att det finns en växande solidaritet bland svenskar, säger Anneli Rogeman, vd för We Effect.

På Röda Korset, en av Sveriges största biståndsorganisationer, ser man tydligt en utveckling mot att allt fler donerar med hjälp av olika tekniska hjälpmedel.

- Det är en jättestor förändring. Vi var bland de första som gick ut med Swish (överföring av pengar via mobiltelefon). Det är inte ens ett år sedan men under hösten med flyktingvågen så gick Swish om sms som betalningsform, säger Morgan Olofsson, chef för insamling på Röda Korset.

Han understryker hur viktigt det är att kunna ta emot de bidrag som människor vill ge.

- Vi är en katastroforganisation och vi måste finnas där och kunna ta emot gåvor så att människor känner att det går att göra någonting.

Källa - 2016-04-29 15:45

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+