Olagligt skicka tillbaka flyktingar till Turkiet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Olagligt skicka tillbaka flyktingar till Turkiet Senaste nytt om flyktingkrisen

Olagligt skicka tillbaka flyktingar till Turkiet - Det är illegalt att skicka tillbaka båtflyktingar till Turkiet. Det fastslår Amnesty International i en ny rapport som publicerades på fredagen.

Samtidigt kapsejsade ännu en flyktingbåt med över 700 människor på Medelhavet utanför Kreta.

GENÈVE EU måste omedelbart stoppa planen att båtflyktingar till Grekland skickas tillbaka till Turkiet. Landets behandling av flyktingar och migranter är extremt bristfällig, och allvarliga brister i landets asylsystem gör avtalet mellan EU och Turkiet rentav olagligt. Den salvan kom från Amnesty på fredagen.

- EUs avtal med Turkiet är vårdslöst och illegalt. Det är ren dikt att Turkiet respekterar över tre miljoner flyktingars rättigheter och kan bemöta deras behov, menar John Dalhuisen, Amnestys chef för Europa och Centralasien.

Turkiet hukar redan under världens tyngsta flyktingbörda med mer än tre miljoner flyende, betonas det. Omkring 2,75 miljoner kommer från Syrien och 400 000 från länder som Afghanistan, Irak och Iran.

- Den tunga bördan gör att asylsökande måste vänta i åratal på att deras fall ska behandlas. Under tiden får de nästan inget stöd för att hitta boende eller inkomster. Det gör att barn så unga som nio år tvingas jobba, enligt rapporten.

Amnesty ger flera exempel på varför Turkiet inte är ett säkert land dit flyktingar bör skickas tillbaka.

För det första visar siffror att man inte klarar asylbördan. Under april hade landet bara behandlat omring 4000 asylansökningar, vilket är blott fyra procent av de 266 000 ansökningar som UNHCR hade registrerat 2015.

För det andra är levnadsförhållandena bedrövliga för flertalet flyktingar då myndigheterna inte kan erbjuda rimligt boende. Visserligen bor 264 000 syriska flyktingar vid gränsen till Syrien i läger. Men omkring tre miljoner lämnas mer eller mindre vind för våg och måste hitta egna sätt att klara sig.

- Vi har talat med flyktingar som sover i moskéer, parker eller tunnelbanestationer för att de inte ha råd med hyra. Två afghanska familjer sov under en bro i Istanbul efter att tre av deras barn drunknat under en misslyckad båtresa, enligt Amnesty.

För det tredje finns inga långsiktiga lösningar för flyende i Turkiet, enligt rapporten. Många nekas asyl då Turkiet inte ger politisk asyl till utomeuropéer som därmed inte integreras i samhället. Andra vidarebosätts inte till andra länder eller skickas inte tillbaka till sina hemländer.

- I sina obevekliga försök att stoppa illegala flyende har EU förvanskat verkliga förhållanden på marken i Turkiet. Istället för att vältra över ansvaret på Turkiet borde EU starta ett ambitiöst program för vidarebosättning, anser Amnesty.

Flyktingfrågan fick ytterligare aktualitet på fredagen när en båt med över 700 flyktingar och migranter kapsejsade utanför den grekiska ön Kreta. Drygt 300 har räddats medan fyra hittats döda. Samtidigt spolades över hundra kroppar från migranter upp på en strand i Libyen. De döda tros komma från en annan migrantbåt som sjunkit. FN varnar för att fler dramatiska skeppsbrott är att vänta de närmaste månaderna.

Källa - 2016-06-04 06:45

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+