Orbán har gått från ultraliberal till ultrahöger

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Orbán har gått från ultraliberal till ultrahöger - Ungern hjälpte för 30 år sedan till att riva järnridån. På ett möte med Angela Merkel i ungerska Sopron försvarade på måndagen Viktor Orbán att det i dag åter byggs nya gränser i Europa.

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sensommaren 1989 skallar ropen på frihet i hela Östeuropa. Sovjetimperiet håller på implodera och i Moskva försöker Michail Gorbatjov förtvivlat rädda vad som räddas kan med hjälp av glasnost och perestrojka - öppenhet och ekonomiska reformer.

I själva verket blir åsiktsfriheten och de politiska reformerna gnistan som tänder hopp om en mer radikal frigörelse. I Polen hålls de första fria valen, framtvingade av fackföreningsrörelsen Solidaritet. I östtyska DDR sitter åldringarna i politbyrån fortfarande vid spakarna. Men det jäser i samhället och i Leipzig samlar måndagsdemonstrationerna tiotusentals människor.

Det är den 17 augusti 1989 när gränsen mellan öst och väst för första gången öppnas på glänt. Taggtråden utmed den ungerska gränsen mot Österrike är rostig och alarmsystemen har slutat fungera. Men i vakttornen sitter fortfarande soldater med kulsprutor.

Tusentals östtyskar har samlats i Budapest och vid Balatonsjön för att fly till väst. Många utnyttjar tillfället då gränsbommarna för en kort stund öppnas i en symbolisk akt, den så kallade paneuropeiska picknicken, och stormar in i Österrike. Inga skott avlossas. De ungerska gränssoldaterna med Árpád Bella i spetsen väljer att förhindra ett blodbad.

Det är i detta ögonblick, i gränsstaden Sopron, som en av de första dominobrickorna i det kommunistiska väldet faller. Tre månader senare öppnas Berlinmuren. Året därpå återförenas Tyskland och 1991 går Sovjetunionen upp i rök. Det kalla kriget är över.

Själv minns jag hur Budapest fylldes av Trabis, de puttrande östtyska bilarna. Hur strömmen av flyktingar bara växte, hur de utmattade men lyckliga anlände till Österrike och Bayern. Och hur Ungern blev en symbol för frihet.

Bara två månader tidigare hade en 26-årig ung man med glest skägg och långt hår hållit ett brandtal inför en kvarts miljon åhörare på Hjältarnas Torg i Budapest. Viktor Orbán som var en grundarna av de liberala ungdomsförbundet Fidesz, i dag det styrande partiet i Ungern, krävde fria val och de sovjetiska truppernas uttåg från Ungern.

Över en natt blev Orbán känd som en modig frihetskämpe. Bit för bit tog han kontroll över Fidesz och förvandlade det till ett konservativt och nationalistiskt högerparti. Från att ha varit ateist med vänstersympatier kämpar han i dag för att rädda västerlandet och kristliga Europa. Från att ha varit ultraliberal har han gått till att propagera för det "illiberala" samhället.

I dag står Ungern vid skampålen och beskylls för att rasera demokratiska fri- och rättigheter. Tysklands förbundskansler Angela Merkel som sedan flyktingkrisen låter sig hyllas som den fria världens ledare gjorde på måndagen inte mycket för att skyla över motsättningarna.

- Sopron är ett exempel på vad vi européer kan åstadkomma när vi modigt står upp för våra gemensamma värderingar, manade hon under en minnesstund tillsammans med Viktor Orbán i den protestantiska kyrkan i Sopron.

Orbán försvarade sin politik. På frågan om hur ett land som hjälpt till att riva järnridån nu kunde stänga sin gränser för flyktingar svarade han: För trettio år sedan ledde öppna gränser till frihet och säkerhet. I dag är det tvärtom.

Med den uppfattningen står han långtifrån ensam i EU.

Tf

Källa - 2019-08-19 19:31

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+