Orbán hetsar mot EU för skattemedel

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Orbán hetsar mot EU för skattemedel Senaste nytt om flyktingkrisen

Orbán hetsar mot EU för skattemedel - Ungern har dragit igång en anti-EU-kampanj som gör livet surt för svenska moderater och kristdemokrater.

Den ungerska premiärministern Viktor Orbán är ett dilemma för Europas höger - för samtidigt som många vill kasta ut hans parti Fidesz från den konservativa EPP-gruppen, så behöver de Orbáns röster i vårens EU-val.

Det är ett minst sagt udda grepp. Runt om i Ungern hänger stora reklamtavlor med foton på den judiske finansmannen George Soros och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Den sistnämnde med ett glatt leende som får honom att se lätt fånig ut.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

"Du har rätt att veta vad Bryssel gör" lyder texten - fast det inte framgår vad den ungersk-amerikanske Soros har att göra med EU:s planer.

Affischen är en del av en kampanj med helsides tidningsannonser som går ut på att Bryssel vill tvinga Ungern att ta emot fler flyktingar, och ett personligt brev från premiärminister Viktor Orbán som skickats till samtliga väljare. I brevet varnar Orbán för vad EU vill göra mot Ungern. Det hela finansierat av ungerska statskassan.

EU-kommissionen ser så allvarligt på Orbáns tilltag att de i torsdags gick ut med ett svar. På engelska och ungerska.

"Ja, medborgare har rätt att veta vad EU gör. Men vi anser att de förtjänar fakta, inte påhitt" står att läsa, följt av sju punkter där man slår hål på den ungerska regeringens påståenden.

Det finns två pikanta detaljer att hålla i minnet. För det första är Ungern ett av EU:s största mottagarländer. Den ungerska statskassan innehåller alltså en hel del euro skickade från Bryssel och som nu används för att smutskasta EU.

För det andra så ingår Viktor Orbáns Fidesz i Europaparlamentets konservativa EPP-grupp. Samma partigrupp som Angela Merkels CDU, de svenska Moderaterna och KD är del av, och - det är här det pikanta kommer - Jean-Claude Junckers parti, Luxemburgs kristdemokrater.

Att Europas högerpartier sitter i samma grupp som Orbán i EU-parlamentet har länge ansetts som lite småjobbigt, men det har blivit betydligt värre. I början av februari listade den amerikanska organisationen Freedom House Ungern som det första EU-land som inte längre är "helt fritt". I motiveringen står att läsa att Viktor Orbán har infört begränsningar på allt från media till landets domstolar och att de civila rättigheterna har försämrats i Ungern.

Därför höjs krav på att Viktor Orbáns parti utesluts ur EPP. Ulf Kristersson krävde det redan den 22 februari, och tidigare i veckan följde konservativa partier från Portugal, Belgien och Luxemburg efter.

Till och med Manfred Weber, som tidigare anklagats för att vara något av en Orbán-kramare, har skärpt tonen.

- Viktor Orbán är svår för mig och för EPP, säger tysken i en intervju med Nürnberger Nachrichten och påpekar att tror på att bygga broar, men att han liksom många andra konservativa politiker satt ner foten.

- Vi har varit tydliga: Viktor, det räcker nu!

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-03-01 20:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+