Orbáns parti kan uteslutas ur EU parti

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Orbáns parti kan uteslutas ur EU parti Senaste nytt om flyktingkrisen

Orbáns parti kan uteslutas ur EU parti - Moderaterna och Kristdemokraterna driver på för att utesluta den ungerske premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz ur sin europeiska partigrupp EPP.

I dag avgör EPP om Fidesz ska slängas ut eller inte.

Kritiken mot Fidesz och den kontroversielle Viktor Orbán har funnits länge i kristdemokratiskt konservativa EPP, men först nu finns ett konkret krav på uteslutning. Totalt tretton partier anser att Fidesz passerat gränsen för vad som kan accepteras.

"När ett enskilt parti - som Fidesz - systematiskt motarbetar EU:s grundläggande värderingar, hör det inte längre hemma hos EPP", skrev M-ledaren Ulf Kristersson nyligen i en debattartikel tillsammans med sin finländske kollega Petteri Orpo.

De anser att utvecklingen i Ungern gått åt fel håll under Orbáns ledning. De nämner omfattande förändringar som gjorts i den ungerska konstitutionen, nya medielagar som begränsar pressfriheten och att universitet Central European University inte längre kan verka i landet.

Droppen för många blev en affischkampanj i Ungern där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker syns tillsammans med den ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros. Budskapet var anti-EU och anti-invandring.

Ulf Kristersson vänder sig mot kampanjen och Orbáns och Fidesz uttalanden.

- Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, har Ulf Kristersson tidigare sagt till TT.

De tretton partier som står bakom utträdeskravet har inte en majoritet av rösterna när EPP-delegaterna möts under eftermiddagen och kvällen i Bryssel. Men de har inte gett upp hoppet om att vinna.

Omröstningen är hemlig, vilket kan göra att fler delegater röstar för uteslutning eller väljer att lägga ner sina röster. En kompromiss kan också bli att Fidesz inte utesluts genast, utan får en viss tid på sig för att ändra kritiserade beslut. Då slipper EPP en splittrande konflikt dagen före EU-ledarna flyger in till Bryssel för toppmöte.

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann över 50 procent av rösterna. Orbán har därefter kritiserats utifrån för tuffare pressregler och regeringskontroll över domstolarna, men har på hemmaplan blivit populär med hjälp av en förbättrad ekonomi och tuffa utspel mot migranter och flyktingar. Orbán ledde även landet en första gång som premiärminister 1998-2002.

Fidesz var ursprungligen ett liberalt parti, men tillhör sedan 2000 EU:s kristdemokratiskt konservativa partigrupp EPP. I EPP ingår även bland andra svenska M och KD, tyska CDU och Silvio Berlusconis italienska Forza Italia. EPP är EU-parlamentets största partigrupp och sitter just nu på 217 av de 751 mandaten. Av dem är tolv ledamöter från ungerska Fidesz.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-03-20 08:13

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+