Orbáns uppträdande triggade fram atombombsklausulen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Orbáns uppträdande triggade fram atombombsklausulen Senaste nytt om flyktingkrisen

Orbáns uppträdande triggade fram atombombsklausulen - Viktor Orbáns uppträdande i EU-parlamentet i Strasbourg var för magstarkt till och med för hans egen politiska familj i huset. En överväldigande majoritet av ledamöterna vill nu att Ungerns straffas för brott mot EU:s demokratiregler.

STRASBOURG. Hela två tredjedelar av parlamentets ledamöter slöt på onsdagen upp bakom ett krav på att man nu triggar "atombombsklausulen" i EU:s regelverk: att man inleder en process som i slutändan kan leda till att man fråntar Ungern rösträtten i EU-apparaten. I klarspråk: ett omyndigförklarande av Ungern inom EU-samarbetet, och en praktfull, politisk smocka.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Omröstningen kommer efter åratal av kritik mot Viktor Orbán och hans regeringsparti Fidesz, som anklagas för att ha infört lagar som bryter mot EU:s demokratiregler.

Fidesz har tagit sig allt större makt över Ungerns domstolar, medier och centralbank, och Viktor Orbán säger att han vill skapa en "icke-liberal" demokrati i stil med Turkiet eller Ryssland. Annan kritik gäller antisemitiska och islamofobiska valkampanjer och Ungerns vägran ta emot asylsökande och flyktingar.

Men EU-parlamentet har inte den formella makten att dra igång en utfrysningsprocess, utan kan bara rekommendera att EU:s medlemsländer först granskar de kritiserade lagarna och sedan, eventuellt, håller en omröstning om Ungerns uteslutning från EU:s beslutsrum.

Men skulle en sådan omröstning till slut äga rum har regeringen i Warszawa ändå redan lovat att lägga in veto mot att Ungerns straffas.

EU-parlamentets krav är därför framför allt en politisk markering, om än svidande, och den kostar därför inte så mycket att ställa sig bakom.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Kanske är det därför som en stor del av Viktor Orbáns egna allierade i parlamentet kunde rösta för straffkravet på onsdagen.
För den största skrällen med röstresultatet är att det blottlägger den stora sprickan inom Europas största, politiska familj: den som kontinentens kristdemokrater och konservativa tillhör, det Europeiska folkpartiet, eller kort och gott EPP.

I EPP ingår svenska moderater och kristdemokrater, liksom Angela Merkels parti CDU, franska gaullister och andra, traditionella högerpartier från hela Europa - men också Orbáns Fidesz.

EPP har utåt hårdnackat försvarat Fidesz plats i gruppen, medan många EPP-ledamöterna privat medgivit att de delar kritiken mot den ungerska regeringen.

Men lika många EPP-ledamöter delar Orbáns åsikter och som han stått upp för en antimuslimsk, invandringskritisk linje och en fixering vid Europas "kristna identitet". En av dem var EPP:s ledare i EU-parlamentet, tysken Manfred Weber.

"Om vi vill försvara vår livsstil måste vi definiera oss. Europa behöver en debatt om identitet och den dominerande kulturen", skrev Weber nyligen - mot en bakgrund med en bild på ett altare och ett krucifix i en kyrka.

Men efter att Viktor Orbán ursinnigt försvarat sig i EU-parlamentet på tisdagen, dagen före omröstningen, kunde Manfred Weber inte längre ta sin ungerske vän i försvar.

Orbán avfärdade under sitt tal och på en efterföljande presskonferens all kritik mot honom för sovjetfasoner, och sade att han aldrig skulle lämna EPP - tvärtom skulle han se till att gruppen anammar hans antimuslimska politik och börjar skydda sina gränser mot invandrare.

Av de svenska ledamöterna i Strasbourg röstade alla utom Sverigedemokraternas för att granska och eventuellt straffa Ungern.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-09-12 18:00

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+