Osäkert läge efter avvärjd tysk regeringskris

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Osäkert läge efter avvärjd tysk regeringskris Senaste nytt om flyktingkrisen

Osäkert läge efter avvärjd tysk regeringskris - I elfte timmen avstyrde den tyska förbundskanslern Angela Merkel och hennes inrikesminister Horst Seehofer en fullskalig regeringskris, med en karaktäristisk kompromiss à la Merkel.

Men frågetecknen är många. Hur ska regeringspartnern Socialdemokraterna reagera på uppgörelsen?

Beskedet kom efter timmar av förhandlingar i CDU-högkvarteret i Berlin: Seehofer sitter kvar som inrikesminister och partiledare för CSU, det bayerska systerpartiet till Merkels CDU. Han hade tidigare hotat både att avgå och att stänga Tysklands gränser för asylsökande som tidigare registrerats i ett annat EU-land.

Uppgörelsen - en kompromiss om att skapa "transitcenter" i Tyskland dit migranter ska föras för att skickas tillbaka till de länder där de tidigare befunnit sig - är dock ingen egentlig lösning. Tidningen Der Spiegel skriver i en kommentar att Merkel och Seehofer i princip bara har skjutit upp problemet, genom att vältra över det på koalitionspartnern SPD, Socialdemokraterna.

Partiet har tidigare avfärdat liknande förslag, och det blir nu en grannlaga uppgift för partiledaren Andrea Nahles att hantera det kristdemokratiska utspelet. Å ena sidan måste Nahles undvika att tappa ansiktet genom att göra en helomvändning från den tidigare linjen, å andra sidan vill varken hon eller övriga SPD-ledningen låta regeringen falla.

En annan fråga är hur Österrike kommer att hantera den nya tyska linjen. Den konservativa/högerpopulistiska koalitionsregeringen i Wien skriver i ett uttalande att man "kommer att tvingas vidta åtgärder" om den kristdemokratiska uppgörelsen i Berlin blir officiell tysk regeringspolitik, enligt nyhetsbyrån AFP. En sådan åtgärd skulle kunna vara att stänga eller kraftigt utöka kontrollerna vid landets gränser mot Italien och Slovenien, vilket i sin tur skulle kunna utlösa andra åtgärder från italienskt håll.

Slutligen återstår att se hur funktionellt samarbetet mellan Merkel och Seehofer kommer att vara efter de senaste dagarnas infekterade fejd.

Konflikten mellan Angela Merkels CDU och det bayerska systerpartiet CSU i migrationsfrågan går tillbaka till 2015, då Merkel öppnade Tysklands gränser för tusentals flyktingar och migranter på väg genom Europa, ett beslut som kritiserades starkt av CSU och dess ledare Horst Seehofer. Sedan dess har Tyskland lagt om sin asyl- och migrationspolitik, men CSU vill strama åt den ytterligare.

Vid förra veckans EU-toppmöte enades Merkel och de övriga ledarna bland annat om att utreda ett förslag om asylcenter i och utanför EU. Splittringen mellan EU-länderna på migrationsområdet kvarstår dock. I en intervju som sändes i söndags kväll lyfte Merkel fram de framsteg som hon ansåg hade gjorts under toppmötet, medan Seehofer och delar av CSU såg EU-besluten som otillräckliga.

Seehofer har tidigare satt juli som deadline för Merkel att hitta en europeisk lösning som matchar CSU:s förslag om att avvisa asylsökande vid gränsen. I söndags kväll ställde CSU-ledaren ett ultimatum till regeringschefen: Gå mig till mötes, annars avgår jag både som inrikesminister och partiordförande. Ett sådant drag skulle kunna leda till en brytning mellan CDU och CSU, två partier som stått sida vid sida i årtionden. Sent i måndags kväll meddelade partierna att de enats om en kompromisslösning, och Seehofer sitter kvar.

I oktober går Bayern till delstatsval, och CSU är under hårt tryck från främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som med all sannolikhet kommer att beröva CSU dess majoritet i delstatsparlamentet i München.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-07-03 08:53

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+