Oscar Engelbert och Ilija Batljan börjar bygga ihop

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Oscar Engelbert och Ilija Batljan börjar bygga ihop Senaste nytt om flyktingkrisen

Oscar Engelbert och Ilija Batljan börjar bygga ihop - Ilija Batljan är flyktingen som blev S-politiker och miljardär. Oscar Engelbert är överklasspojken som blev fastighetsmagnat och miljardär. De är väldigt olika. Men de har vissa saker gemensamt. Och nu ska de slå sina påsar ihop.

En omvändelse inför galgen, så såg pressmeddelandet som kom i veckan ut. Oscar Engelberts vacklande företag Oscar Properties - som bygger spektakulära fastigheter med lyxiga bostadsrätter i Stockholms innerstad - ska nu även bygga billigare bostäder ute i landet, via bolaget Norrterna.

Och det första projektet, i Karlskrona, ska Oscar Engelbert göra tillsammans med Ilija Batljans bolag Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, som äger hyresrätter och samhällsfastigheter (till exempel äldreboenden och behandlingshem).

- Vi är inte med i Oscars nya satsning Norrterna utan bara i projektet i Karlskrona, betonar Ilija Batljan och påpekar att det hela endast handlar om en liten byggrätt.

Medan Oscar Engelberts bolag skakar, framhäver Samhällsbyggnadsbolaget på sin hemsida att bolaget har många "samhällsnyttiga fastigheter vars hyresgäster är direkt eller indirekt skattefinansierade". Underförstått: det här är ett säkert fastighetsbolag.

Säkerhet har inte varit Oscar Properties affärsmodell, utan bolaget är riggat för en stigande marknad. Bostadsköpare tecknar sig för en ny bostad och säljer sin nuvarande ett par år senare när projektet är klart. Om kunderna får mindre betalt än planerat för sin befintliga bostad kanske de inte får låna tillräckligt mycket pengar för att köpa den nya. Därav Oscar Properties kovändning mot billigare bostäder ute i landet i veckan.

Mest överraskande är kanske att Oscar Engelbert gör förändringen hand i hand med Ilija Batljans bolag SBB. Visserligen träffades de för många år sedan via en gemensam bekant och har sedan dess sprungit på varandra ett antal gånger i Stockholms fastighetsmarknad. Men deras bakgrund är diametralt olika.

Oscar Engelbert växte upp i en välbeställd familj på Djurgården, hans mamma Christel hörde till den rika grenen av familjen Bonnier och hans pappa Peter drev juveleraren Engelbert som Oscar Engelberts farfarsfar grundat.

Medan Ilija Batljan kom till Sverige på flykt undan kriget i Bosnien 1993, tillsammans med sin fru, deras tio månader gamla dotter och en väska i bagaget. Familjen Batljan lyckades ta färjan från Swinoujscie i Polen strax innan Sverige stängde gränsen.

Oscar Engelbert blev entreprenör medan Ilija Batljan blev socialdemokratisk politiker.

Ändå ska alltså 51-åringen Ilija Batljan och 42-åringen Oscar Engelbert ha funnit varandra. Inte så konstigt kanske. Båda är opportunister. Båda är orädda risktagare. Och båda sägs drivas av ett hävdelsebehov.

Att de träffats just i fastighetsbranschen, som är ett Mecka för lycksökare, är kanske inte heller så underligt. När Oscar Engelberts andra bolag kraschade vände han sig till fastighetsmarknaden 2003 - med storvulna planer på att skapa arkitektoniska landmärken i Stockholm.

Åtta år senare landade Ilija Batljan i branschen. Då lämnade han posten som oppositionsborgarråd i Stockholms läns landsting och blev vice vd för Fjärde AP-fondens nystartade fastighetsbolag Rikshem.

Branschen passade honom. Han gillade att investera och hade inga problem med höga risker. Han hade belånat sitt hus i Nynäshamn flera gånger för att investera i it-bolag och tappat pengar flera gånger.

På Rikshem gjorde han snart en strålande affär. Han och tre andra toppchefer på Rikshem lånade ut pengar till bolaget, totalt 50 miljoner, via så kallade konvertibler, alltså skuldebrev, som kunde växlas mot ägarandelar i Rikshem. Cheferna byggde sedan upp bolaget så att dess värde ökade kraftigt och fyra år senare löste bolaget in papperna för 118 miljoner. Ilija Batljans vinst blev nästan 11 miljoner.

Pressmeddelandet om avskedandet gick ut klockan nio en onsdagsmorgon. Före klockan tio hade ett antal ledande fastighetspersoner ringt honom och erbjudit honom pengar, advokathjälp, stöd och kontor. Och Ilija Batljan ville ha revansch.

Ett år senare noterade han Samhällbyggnadsbolaget i Norden, SBB, på aktielistan First North - tillsammans med miljardärerna Sven-Olof Johansson, Erik Paulsson och Mikael Andersson.

På bara några år har Ilija Batljan lyckats bygga en miljardförmögenhet i fastighetsbranschen genom att ta stora lån, och därmed hög risk, enligt en person som kan fastighetsbranschen på sina fem fingrar. En person som känner honom betonar hans energi.

- Han jobbar nästan dygnet runt, är otroligt påläst och har varenda siffra i huvudet, men är ändå väldigt ödmjuk i möten med andra, säger den personen.

SBB:s fastigheter är värda 25 miljarder kronor. I fjol gick bolaget med nästan 2 miljarder i vinst före skatt medan soliditeten låg på höga 41 procent. I sitt vd-ord i bokslutet nämnde Ilija Batljan "låg risk" två gånger, "lägre finansiell risk" två gånger, "lågrisktillgångar" en gång och "trygg" två gånger.

Nu ska alltså Ilija Batljans SBB driva ett projekt tillsammans med Oscar Engelberts skakiga husbygge, eller rättare sagt Oscar Properties nya bolag Norrterna.

SvD har sökt Oscar Engelbert för en kommentar.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-04-15 14:06

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+