Österrike slår bakut mot samförstånd och partivälde

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Österrike slår bakut mot samförstånd och partivälde - Presidentvalet i Österrike vittnar om ett djupt splittrat och polariserat land där politikerförakt närs av decennier av samförståndspolitik och växande osäkerhet i spåren av globalisering och flyktingskris

Presidentval i Österrike ligger i regel långt under radarskärmen i EU:s huvudstäder. Men den här gången har risken för en högerpopulistisk triumf fått Bryssel, Berlin och Paris att sitta som på nålar under valnatten.

Flyktingkrisen är bara ett skäl till att Europas högerpopulister seglar i medvind. Svaga arbetsmarknader, hård konkurrens om låglönejobb och gamla välfärdssystem som vittrar sönder spelar den nationalistiska högern i händerna.

I Tyskland är det AfD, i Nederländerna Geert Wilders Frihetsparti PVV och i Frankrike Marine Le Pens Front National, bland många andra, som rider på samma våg av rädsla och missnöje.

Det speglas tydligt i söndagens val i Österrike där det enligt prognoserna väger jämt mellan Norbert Hofer från det EU- och invandringsskeptiska Frihetspartiet FPÖ och den gröna presidentkandidaten Alexander Van der Bellen, som officiellt ställer upp som oberoende kandidat.

Den ena hälften av landet hoppas att Norbert Hofer ska utmana Österrikes politiska system som hålls i ett förlamande järngrepp av de två etablerade partierna, socialdemokraterna SPÖ och borgerliga ÖVP. Partier som närapå oavbrutet har regerat sedan kriget och som nu sopat "sanningen" om invandringen och flyktingkrisen under mattan.

Den andra hälften av landet vänder sig mot Frihetspartiets aggressiva budskap att landet står inför en "islamisering" och en folkvandring som hotar att utplåna österrikisk kultur, traditioner och västliga värderingar.

Motsättningar skär tvärs genom landet. Genom stad och landsbygd, mellan högutbildade och lågutbildade, mellan män och kvinnor och mellan unga och gamla.

I huvudstaden Wien fick den intellektuelle före detta ekonomiprofessorn och tidigare gröne partiledaren Alexander Van der Bellen 61 procent av rösterna, i innerstaden hela 70 procent.

På landsbygden och i de små städerna vann Norbert Hofer praktiskt taget alla delstater. Bland de manliga väljarna hade han ett stöd på 60 procent medan 60 procent av kvinnorna röstade på Alexander Van der Bellen.

Arbetare och mindre kvalificerade löntagare röstade enligt analyser av SORA/IS till 86 procent på Norbert Hofer. Väljare med studentexamen eller högre utbildning stödde till 76 procent Alexander Van der Bellen.

Vem som än vinner valet, landets kommande president kommer att få hantera denna djupa samhällssplittring, kanske läka sår som rivits upp under valrörelsen som tidvis var aggressiva och smutsig.

Den största uppgiften blir att återvinna förlorat förtroende för politiken. Med Norbert Hofer i spetsen kan det bli svårt. Hela hans strategi bygger på svart-vitt tänkande. Men också Alexander Van der Bellen har problem. Han är en symbol för samförstånd och blind välvilja - allt det som står hundratusentals österrikare upp i halsen.

Källa - 2016-05-22 23:08

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+