Osynlig konflikt har blivit Saudiarabiens Vietnam

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Osynlig konflikt har blivit Saudiarabiens Vietnam - Attacken mot en likvaka i Jemen som dödade över 140 människor ska utredas. Nu behövs en politisk lösning för att få slut på det glömda kriget - och det är bråttom. Enligt biståndsorganisationer står landet för en omfattande humanitär kris. Konflikten sår även split mellan Saudiarabien och dess allierade USA.

Sörjande sitter på rad under en likvaka i staden Sanaa. Kort senare finns bara skalet av byggnaden kvar. Över 140 människor dödas och fler än 500 skadas. Många är så allvarligt skadade att dödssiffran befaras stiga.

Flyganfallet var riktat mot en begravningsceremoni för en högt uppsatt Huthirebell, och räknas som den senaste attacken mot civila i krigets Jemen.

- Konflikten har kört fast. Det har lett till att attackerna nu är mer urskillningslösa än tidigare. Man tar större risker och accepterar större civila förluster, säger Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet, till SvD.

Efter att FN-ledda fredssamtal bröt samman i början av augusti i år har inbördeskriget eskalerat. Attackerna har avlöst varandra mot marknader, sjukhus och andra civila mål. Rättssäkerheten är på många håll obefintlig. Samtidigt har en betydande del av befolkningen skurits av från omvärlden, med bristande tillgång till mat, sjukvård och andra förnödenheter som följd.

Landet beskrivs nu som en av världens största humanitära katastrofer - men en bortglömd sådan. Enligt FN är fyra av fem jemeniter i omedelbart behov av hjälp. Det motsvarar över 22 miljoner människor. Omkring 1,5 miljoner barn lider av undernäring.

- Medan ljuset fortfarande riktas mot Syrien befinner sig Jemen helt i skuggan. Jag vill inte förringa situationen i Syrien, men här pågår en humanitär kris i enorm omfattning och den är osynlig för resten av världen, säger Hannah Cooper, kommunikationsrådgivare vid Norska flyktinghjälpen, NRC, till SvD över en raspig telefonledning från Sanaa.

Attacken mot likvakan i Sanaa har kritiserats hårt, bland annat av FN-chefen Ban Ki-Moon som säger att "varje medveten attack mot civila är helt oacceptabel".

En saudiledd allians, som stödjer Jemens regering i kriget, anklagades tidigt för att ligga bakom attacken. Först nekade alliansen till all inblandning, men alliansen anses av många bedömare vara den enda parten med resurser att genomföra ett liknande luftangrepp.

USA har sedan länge stöttat alliansen ekonomiskt och med krigsmaterial. Men sedan helgens attack är de amerikanska tongångarna mot alliansen mer kritiska än någonsin och man hotar med att dra in det ekonomiska stödet. Vita huset har meddelat stödet inte är en "blank check".

Efter det förklarade alliansen också att den är beredd att utreda bombningen tillsammans med experter från USA.

- När Saudiarabien satte igång detta kriget i mars 2015 var de nog säkra på att de skulle slå huthirebellerna snabbt. I stället har kriget blivit Saudiarabiens Vietnam, säger Per Jönsson.

Det är ingen överdrift att säga att konflikten är komplicerad. Förutom en rad interna fraktioner som strider finns flera stormakter inblandade, såsom Saudiarabien och Iran. I botten av konflikten finns motsättningen mellan sunni- och shiamuslimer som har skapat ett kallt krig mellan Mellanösterns stormakter - med Jemen i mitten.

Enligt Per Jönsson finns det bara en möjlig lösning på konflikten i sikte:

- Först och främst måste Saudiarabien upphöra att angripa Jemen. Men det skulle innebära att de förlorat det krig som de utlovade skulle bli en snabb affär 2015.

Att Saudiarabien skulle vilja sätta den fjädern i Irans hatt är tveksamt. I väntan på en fredsuppgörelse betalar det jemenitiska folket priset.

- Storstäder förvandlas till krigszoner och barn, kvinnor och män dödas, säger Rima Kalal, som arbetar vid Internationella Röda Korset i Sanaa.

Enligt henne har minst tio medarbetare vid Röda Korset omkommit i konflikten i samband med sitt arbete. Hur många människor som totalt har mist livet sedan mars 2015 är omdiskuterat. Enligt flera biståndsorganisationer kan det vara så många som uppemot 10 000 människor. Samtidigt är över tre miljoner människor på flykt, varav över två miljoner inom landet.

- Det finns en besvikelse bland den jemenitiska befolkningen över att ha hamnat i skymundan för Syrien och andra konflikter. Om det internationella samfundet hade fått upp ögonen för det mänskliga lidandet kanske vi hade haft en bättre chans att leva i fred, säger Rima Kalal.

Jemen präglas bland annat av motsättningar mellan nord och syd, som blev tydliga inte minst efter att landet bildades 1990. Då gick det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen samman efter ett inbördeskrig. Under 2011 eskalerade protesterna mot regimen och presidenten, Saleh, tvingades avgå efter tre decennier vid makten. 2015 eskalerade konflikten ytterligare då Saudiarabien inledde en invasion.

På regeringens sida finns en koalition ledd av Saudiarabien, som satt in både marktrupper och stridsflygplan i kriget. Koalitionen stöds av USA och Storbritannien, som båda kritiserats hårt av det internationella samfundet för att sälja vapen till Saudiarabien som används mot civila i kriget i Jemen.

Även Iran anklagas för att ha ett finger med i konflikten, och stödja de shiitiska Huthirebellerna från norra Jemen, lojala med den tidigare presidenten Saleh.

Ytterligare ett inslag i konflikten står terrorgruppen al-Qaida för. Al-Qaida på den arabiska halvön (AQAP) växer sig starkare i landet och får troligtvis stöd av terrorgruppen Islamiska staten.

Källa: TT, SvD, AFP

Källa - 2016-10-09 19:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+