Otryggheten ökar men brotten minskar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Otryggheten ökar men brotten minskar - För att förebygga brott och öka känslan av säkerhet har polisen och Vellinge kommun tecknat ett avtal för åren 2016-2018. Utgångspunkten i samarbetet baseras på brottsstatistik och medborgarundersökningar.

Brottsförebyggande rådets siffror visar att något fler brott anmäldes förra året jämfört med 2014. Ökningen består bland annat av skadegörelse, trafik- och våldsbrott. Sammantaget har dock brottskurvan i kommunen sjunkit dramatiskt. 2010 anmäldes 2923 brott i kommunen, 2015 var siffran nere på 2364 anmälningar, en minskning på 19 procent.

Polisens årliga trygghetsundersökning visar samtidigt att känslan av otrygghet i kommunen ökat något - samtidigt känner sig Vellingeborna tryggare än invånare på många andra håll i Skåne.

Det som oroar Vellingeborna mest är utomhusslagsmål, cykelstölder och bostadsinbrott.

- Generellt visar mätningar att folk är mer oroliga än de borde vara. Man läser om saker som kan hända, men som inte är troligt. Rädslan styr, säger kommunpolis Mats Rindborn Grahl.

- Bostadsinbrott är ett klassiskt exempel, min hem är min borg. Vi på polisen måste bli bättre att visa att det faktiskt sker färre inbrott. Ju mer vi möter oron, ju mer kan vi visa hur verkligheten ser ut.

Mats Rindborn Grahl tror att polisens nya organisation med kommun- och områdespoliser i ständig dialog med medborgarna kommer att ha en positiv effekt.

Han får medhåll av Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

- Det har varit lite rörigt nu ett par år under polisens omorganisation och det sätter spår både i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunen. Det är oerhört viktigt med en synlig polis, säger hon.

I det nya avtalet tar kommun och polis fasta på sex fokusområden.

Ett av dem är säkerhet och trygghet i samband med flyktingmottagande. Efter förra höstens stora tillströmning av ensamkommande och vårens etablering av boenden för nyanlända har debatten varit brännhet i Vellinge kommun.

- Det ökade mottagandet har ökat oron. Det är något nytt i kommunen och folk undrar vad som ska hända och hur vi jobbar. Man påverkas av den nationella rapporteringen och det är lätt att rykten och rädslan springer iväg.

- Samtidigt ska vi inte heller sticka huvudet i sanden och låtsas att problemen inte finns. Det här handlar om att både de som kommer och invånarna ska känna sig trygga.

Mats Rindborn Grahl tror också att det är vanligt att folk misstolkar statistiken.

- Etableringsboendena har som policy att polisanmäla allt - då blir procenten därifrån hög och det är lätt att siffrorna därifrån misstolkas som att HVB-hemmen är otroligt brottsbelastade.

Vad är polisens roll här?

- Vår roll är att röra oss på boendena och förklara rättigheter och skyldigheter i en demokrati.

Carina Wutzler menar att det är viktigt att bemöta frågor med fakta för att minimera risken för ryktesspridning. Hon får personligen mycket mejl och kommentarer - och samma typ av information skickas in till andra instanser på kommunen.

- Det handlar om att Vellinge ska bli otryggt. Att de nyanlända ska förstöra allt och att brotten ska öka. Man dömer väldigt lätt.

Vellinge kommun har aktivt valt att bygga småskaliga boenden för kommunens nyanlända - och sprida ut dem på orterna.

- Det mindre är trygghetsskapande. De som kommer hit blir en del av samhället och får en bättre möjlighet att integreras. Det skapar förståelse och trygghet för alla - det här är något vi måste lösa tillsammans.

- Samtidigt ska man vara ärlig och medveten om att det finns och kan uppstå problem när olika kulturer möts. Det är något vi och polisen kommer att jobba med på HVB-hem, skolor och SFI - att informera om svenska lagar och värderingar följs.

Ett annat fokusområde är det ökade antalet inbrott och skadegörelsen i kommunens fastigheter. Vellinges skolor har det senaste året drabbats av upprepade stölder där elevdatorer och läsplattor för stora värden försvunnit.

- Vi har sett en markant ökning i skolinbrotten och försöker säkra och minimera genom DNA-märkning och larmsystem. Det här påverkar kvalitén på undervisningen och är ett hot mot elevernas och personalens integritet. Om det skapar en otrygghetskänsla bland barnen har vi misslyckats, säger Carina Wutzler.

1. Trygghet i offentlig miljö inklusive trafikmiljön.

Ett återkommande problem är fortkörning.

Cykelstölderna ökar kraftigt i Vellinge - över 50 procent av tillgreppen sker på busshållplatser.

Klotter är också en ökande trend.

Vad göra? Riktade kampanjer och insatser mot olika målgrupper som föräldrar, skolpersonal, socialtjänst, villaägare och bilister.

2. Bostadsinbrott.

En brottskategori där uppklarningsprocenten är låg - och där boende själva kan göra störst skillnad.

Vad göra? Information och utbildning av kommunens invånare.

3. Inbrott och skadegörelse på kommunala verksamhetslokaler.

Inbrotten i kommunala skolor och andra verksamheter har ökat kraftigt.

Vad göra? Öka samarbete mellan kommun, polis och bevakningsbolag för att förebygga brott och skadegörelse.

4. Ungdomars alkohol- och drogkonsumtion samt relaterad brottslighet.

Kommunen konstaterar att alkohol- och narkotikabruk i ung ålder inte bara är skadligt utan ofta leder till annan brottslighet.

Vad göra? Riktade informationskampanjer om lagen och dess konsekvenser till unga och föräldragrupper.

5. Säkerhet och trygghet i samband med flyktingmottagande.

Kommunen skriver i rapporten: "Flyktingsituationen har skapat en känsla av otrygghet hos en del kommuninvånarna och falsk information som spridits på sociala medier har förvärrat den. Mycket av oron har kommit till utryck från föräldrar som har barn i närheten av flyktingboende. "

Vad göra? Kommun, socialtjänst, skola och socialtjänst måste samarbeta för att överbrygga klyftor mellan olika grupper.

6. Våldsbejakande extremism.

Alla instanser bör samverka för att på ett tidigt stadium upptäcka signaler hos individer.

Vad göra? Arbete bör bedrivas förutsättningslöst och riktas mot alla former av våldsam extremism.

Källa - 2016-08-20 15:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+