Över 700 befaras ha dött på Medelhavet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Över 700 befaras ha dött på Medelhavet Senaste nytt om flyktingkrisen

Över 700 befaras ha dött på Medelhavet - Över 700 människor befaras ha dött i tre båtolyckor på Medelhavet de senaste dagarna. Det uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

Samtliga båtar var på väg mot Italien och EU när de kapsejsade. 550 personer saknas från en båt som sjönk i torsdags.

-Orsaken till varför personer gör de här farliga resorna är för att de inte har något val, säger William Spindler, talesperson för UNHCR i Europa.

Över 700 flyktingar befaras ha drunknat i båtolyckor i Medelhavet mellan Libyen och Italien under de senaste dagarna, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

• På onsdagen kapsejsade en båt, och omkring 100 människor saknas.

• På torsdagens morgon välte en större båt som saknade motor och därför hade bogserats, innan den välte. Över 550 personer saknas, överlevande har berättat att det totalt fanns omkring 670 personer ombord.

• På fredagen sjönk ytterligare en båt med flyktingar på väg till Europa. 45 kroppar har hittats, men fler saknas.

-Det är väldigt svårt att förhindra personer från att göra det här. Ur vårt perspektiv behöver lagliga alternativ erbjudas till de mest sårbara flyktingarna som reser till Europa. Orsaken till varför personer gör de här farliga resorna är för att de inte har något val, säger William Spindler, talesperson för UNHCR i Europa.


Flyktingar tar nya vägar

Efter att EU och Turkiet kommit överens om ett avtal att EU ska kunna skicka tillbaka flyktingar till Turkiet så har flyktingar sökt sig till andra vägar.

En kraftig ökning av resor från Libyen till Italien, en betydligt farligare resa, har märkts av under inledningen av 2016, något som bland annat Newsweek rapporterat om.

Carlotta Sami är talesperson för UNHCR i Sydeuropa. Hon har rapporterat om några av de förlista båtarna.

-Vi kommer aldrig veta den exakta siffran, vi kommer aldrig veta vilka de är, men överlevare berättar om över 500 döda, skriver Carlotta Sami på Twitter.

I ett annat inlägg säger hon att över 1 500 flyktingar dött på Medelhavet under 2016.


#Mediterranean: over 1. 500 dead in 2016 only. Smugglers boats are overcrowded and flimsy: hell for refugees&migrants pic. twitter. com/Hlt0l9iIIt


- Carlotta Sami (@CarlottaSami) 28 maj 2016


13 000 räddade senaste veckan

Resorna över Medelhavet har ökat drastiskt de senaste veckorna. Orsaken till att fler reser nu beror sannolikt på varmare vatten och bättre väder.

Senaste veckan räddades 4 000 människor på Medelhavet under en enskild dag. Den senaste veckan räddades 13 000 människor på Medelhavet, alla på väg från Libyen.

Dessutom kom uppgifter under söndagen om att 19 personer räddats ur en uppblåsbar båt i Engelska kanalen natten mellan lördagen och söndagen.

Källa - 2016-05-29 12:34

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+