Perfekt storm för EU under 2017

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Perfekt storm för EU under 2017 - - Vi står inför en perfekt storm. De kommande tolv månaderna kommer att definiera Europas framtid, siar Maltas biträdande premiärminister Louis Grech.

Tillsammans med EU-ministern Ian Borg tar Grech emot nedresta EU-korrespondenter från unionens allehanda medlemsländer för att berätta om hur Malta tänker sköta ruljangsen under de kommande sex månaderna.

Migrationen står högst upp på listan.

- Det står nära våra hjärtan - och nära våra kuster, säger Grech, vars lilla ö länge tillhört de "frontstater" vars kustbevakare fått rycka ut och hjälpa flyktingbåtar på väg över Medelhavet.

Som ordförandeland i EU ska Malta försöka lotsa fram medlemsländerna till någon form av enighet om hur flyktingkrisen ska hanteras.

Men det lär inte bli enkelt. Åsikterna går fortfarande kraftigt isär om hur EU ska hantera asylfrågor och invandring.

- Vi hoppas nå vissa framsteg, men vi vet också att det finns några länder som inte är intresserade av omfördelning, till exempel. Men vi jobbar på en potentiell kompromiss med någon form av solidaritet. Vårt jobb är att hitta en samsyn, säger Louis Grech.

Malta blev EU-medlem 2004 och är i dag en av de medlemsstater där stödet är för unionen är som störst.

- Det finns många fördelar. Maltas folk och företag har tjänat på den inre marknaden. Den fortsätter att skapa bättre jobb och bättre villkor. Och EU:s regionalstöd har under 13 år bokstavligt talat gett vårt land en ansiktslyftning, konstaterar Ian Borg.

En av hans uppgifter under det kommande halvåret blir att försöka få ut det budskapet även till de EU-skeptiker som nu tycks bli allt fler runt om i Europa.

- Vi måste kommunicera bättre vad EU gör för medborgarna. Vi kan inte bara nå ut till media i Bryssel-bubblan och de nationella regeringarna utan även till invånarna på kontinenten, säger Borg i Valletta.

Att vara EU:s ordförandeland är inte längre lika betydelsefullt som tidigare. Ordförandelandet spelar ändå en tung roll för att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen.

Under 2017 är Malta (våren) och Estland (hösten) ordförandeländer. De följs 2018 av Bulgarien (våren) och Österrike (hösten) och 2019 av Rumänien (våren) och Finland (hösten).

Källa - 2017-01-11 10:15

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+