Pessimism om asylreform i EU

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Pessimism om asylreform i EU - Allt färre tror på en uppgörelse mellan EU:s medlemsländer om framtida asylpolitik - varken nu eller senare i juni, när stats- och regeringscheferna möts.

Vad som ska hända i stället talas det dock fortfarande tyst om.

På väg in till dagens migrationsministermöte i Luxemburg är minerna tydligt allvarliga. Efter nästan två års förhandlingar är fortfarande oenigheten stor mellan medlemsländerna, framför allt i frågan om en eventuell omfördelning av asylsökande mellan olika länder.

- Vi är i allra högsta grad medvetna om att det ser dystert ut att komma till ett beslut. Däremot att understryka värdet av att vi har en omfördelning och ett gemensamt system i EU - där finns det ju ändå ett flertal, en klar majoritet av medlemsländerna, som tycker att det är viktigt, säger Sveriges Heléne Fritzon (S) på väg in till mötet.

- Sedan finns det nyanser i den här kompromissen som vi diskuterar. Om det ska vara frivillighet eller det ska vara tvingande omfördelning och när krismekanismen ska slå in är sådant som vi får återkomma till. Men jag hoppas att vi ändå ska flytta fram insikten om att vi behöver fatta ett gemensamt beslut och en kompromiss, säger Fritzon.

EU-kommissionens asyl- och migrationsansvariga, Dimitris Avramopoulos, försöker betona ämnets vikt.

- Vi har uppnått mycket, men vi är inte framme ännu. Men migrationen kommer att vara en del av våra liv för många år framåt så vi måste förbereda oss, säger Avramopoulos i Luxemburg.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel konstaterade i helgen att man knappast hinner nå en överenskommelse i tid till junitoppmötet i Bryssel den 28-29 juni som länge varit målet.

Inte så farligt, tycker dock Avramopoulos.

- Om vi måste förlänga tiden några få veckor så är det ingen katastrof. Jag tror att alla medlemsländer, alla regeringar, kommer att förstå att det är i deras intresse att vi tar itu med den här frågan, säger asylkommissionären.

Vad som händer om ingen enighet kan nås är fortsatt oklart.

- Målsättningen i dag är ju ändå att förbereda för att flytta fram positionerna till det möte då stats- och regeringscheferna sammanträder om ett antal veckor i slutet av juni. Skulle inte det leda till ett gemensamt kompromissbeslut så blir det ju det österrikiska ordförandeskapet som får bära frågan vidare under hösten, säger Heléne Fritzon.

Att dela upp de sju olika lagförslagen om asyl och migration och i alla fall genomföra de som det råder hyfsad enighet om har framförts som en väg vidare, men ogillas av flera länder, däribland Sverige.

En annan utväg kan vara att de som vill går vidare på egen hand, i vad som kallas för ett fördjupat samarbete.

Heléne Fritzon vill dock inte spekulera i eventuella andra lösningar.

- Det är omöjligt att börja spekulera i vad som händer om vi inte klarar en kompromiss. Det som vi och jag kommer att peka på i dag är att om vi inte klarar detta så äventyrar vi till exempel Schengen-samarbetet och andra viktiga samarbeten på Europanivå, säger migrationsministern i Luxemburg.

EU-kommissionen lämnade förslag till sju olika rättsakter under 2016, som har kommit olika långt i förhandlingsprocessen. Flera av dem förhandlas nu mellan EU-länderna och EU-parlamentet.

Målet har den senaste tiden varit att nå en överenskommelse i tid till nästa toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer, i Bryssel den 28-29 juni.

Källa - 2018-06-05 09:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+