Pikanta vykort från resan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Pikanta vykort från resan Senaste nytt om flyktingkrisen

Pikanta vykort från resan - "Jag är sugen på att åka till Sicilien och mysa i pittoreska, branta små byar samt uppleva lite historia i och med sankta Lucia och liknande. Men jag har fått nog av flyktingströmmar och tiggare på hemmaplan, och undrar om någon har varit i södra Italien eller kanske mer specifikt Sicilien på sistone och kan säga hur situationen ser ut där? Sett till det geografiska läget är förutsättningarna kanske inte de bästa, tänker jag. "

Frågan ovan är formulerad av signaturen Babyhime och ställs på en sida som kallar sig "Sveriges största reseforum". Babyhime vill uppleva "lite historia", men vill inte se några flyktingar och får på sidan tips för att undvika såväl migranter som "skabb och löss". Babyhime vill kunna välja. Vill kunna rysmysa över grymheterna som drabbade den stackars Lucia under romartiden, men vill inte se lidandet hos sina medmänniskor i samtiden.

Några som gör tvärtom och aktivt uppsöker migranterna på Sicilien är Cecilie Ullerup Schmidt och Andreas Liebmann, som gästar Inkonst i Malmö med sin performancekonsert "Exodus". Tillsammans med sin lilla dotter styr de den mjukt rullande hyrbilen till orten Mundo Nuevo, där nio nigerianska män väntar på att få fortsätta sin färd genom Europa.

Mötet gestaltas i sång och musik, med inspiration hämtad från medeltida traditioner och den danska balladen Kongebørnene. Bakom artisterna rullas kapitel för kapitel av resan upp på en broderad tygbonad, samtidigt som omkvädet hamras in och publiken uppmuntras stämma in: "This is the tale of the new Europeans".

Med hjälp av sånger och berättelser vill den dansk-schweiziska familjen komma de nio männen in på livet. En sång i utbyte mot en annan sång, en berättelse mot en berättelse. Och däremellan, för att fördriva tiden, matcher i bordtennis där Andreas Liebmann håller igen på sina färdigheter i sporten. Motspelaren är ju en migrant, en det är synd om. Som bör få vinna, åtminstone denna gång.

Ungefär så långt kommer "vänskapen". Någon riktig närhet uppnås inte och intresset för migranterna stannar vid den rätt banala insikten att det ges likheter. Att de också är människor, med enskilda öden som format dem och fört dem till huset i Mondo Nuevo. Till Liebmanns och Ullerup Schmidts försvar får sägas att de inser samvarons begränsningar. Villkoren för vistelsen är väsensskild och migranternas desperation kan inte delas.

Samtidigt är det här ett slags turism som i sin yttersta form är besläktad med Babyhimes intresse för lokala sevärdheter. Att se migranterna IRL blir en sensation i sig, en freakshow i elände. I "Exodus" är fokus alltid turisternas och sången som sjungs är i grunden dansk, en monoton uppräkning av resans vedermödor. Milt underhållande i sin ironi, en serie pikanta vykort från resan.

Källa - 2017-03-16 15:42

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+