Pojke tog fel tåg är fast i Danmark

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Pojke tog fel tåg är fast i Danmark Senaste nytt om flyktingkrisen

Pojke tog fel tåg är fast i Danmark - Robel Kidane från Eritrea kom till Sverige i augusti 2015. Ärendet blev anvisat till Vellinge kommun, som inte hade plats för honom. Han blev därför utplacerad på ett boende i Osby - tills Vellinge beslutade att hämta hem honom i maj.

Den 11 augusti började problemen för 17-åringen. Han hamnade på fel tåg och när han insåg misstaget var han redan i Danmark. Där har han blivit kvar.

Det som försvårar Robel Kidanes redan svåra situation är den nya lagen från 20 juli, som begränsar asylsökandes möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige. Ensamkommande som ansökte om asyl före den 24 november 2015, när regeringen lade fram lagförslaget, kan fortfarande få permanent uppehållstillstånd. Eftersom Robel Kidanes asylprocess troligen börjar om när han återvänder till Sverige kommer han bara att kunna ansöka om ett tillfälligt tillstånd.

- Det är en av de första gångerna han åker tåg. Det enda han hade på sig var LMA-kortet (identifikationskort för asylsökande) och Jojo-kortet. Kontrollanterna i id-kontrollen förstod att något var fel och kontaktade polisen, säger Mikael Kinning, som arbetar på Röda Korsets projekt Medmänniskanu i Vellinge kommun.

Där snurrade den byråkratiska karusellen igång. Polisen kontaktade boendet i Vellinge, som i sin tur sms:ade Robel Kidanes gode man Thorild Hamfors.

Han ringde i sin tur upp Migrationsverket med en förfrågan om hur han kunde hjälpa 17-åringen att komma tillbaka till Sverige. Gensvaret kom omedelbart. I ett mejl daterat den 15 augusti skriver Migrationsverkets handläggare:

"Det syns inte i ärendet att sökande överhuvudtaget skulle ha avvikit. Detta behöver registreras. Jag avviker barnet nu utifrån din information. "

Thorild Hamfors säger att han inte hade en aning om vilken konsekvens hans samtal till Migrationsverket skulle få:

- Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag ville ha hjälp - jag ville inte detta. De säger att han har avvikit - men det var ju efter samtalet från mig de bestämde sig för att han avvikit och registrerade hans utresa. Hade jag inte brytt mig om honom hade Migrationsverket aldrig fått reda på något.

I nästa steg blev Robel Kidane automatiskt utskriven från Vellinge kommun - och från boendet som varit hans hem sedan i maj.

- Det är nästan skrattretande när man tänker på hur många år Migrationsverkets processer brukar ta. Inom loppet av några dagar är hans väskor packade, säger Mikael Kinning.

Han räknar med att det kommer att dröja uppåt två månader innan Robel Kidane är tillbaka i Sverige. När han återvänder finns ingen garanti att han hamnar i Vellinge.

- Han kan hamna i Klippan eller Simrishamn - han rycks upp för tredje gången på ett år. Migrationsverket lägger inget värde på att han har fått kontakter och relationer. Vi försöker visa de här killarna att det finns hopp och en framtid, men alla beslut som fattas av det svenska systemet går emot det, säger Mikael Kinning.

Handläggarens mejl till Thorild Hamfors fortsätter:

"Eftersom det finns en konstaterad utresa blir det också en utskrivning av barnet från mottagningssystemet. Han kommer med andra ord att behöva ansöka på nytt när han överförs till Sverige igen. "

Vad innebär det här för Robel Kidane?

- För hans väl och ve är det katastrof. Utredaren skulle precis fatta beslut om permanent uppehållstillstånd. Nu börjar det om - och kommer att ta minst ett år till, säger Thorild Hamfors.

- Det här scenariot vet inga gode män om. Det är det första man borde upplysa om, fortsätter han.

Den 24 augusti damp brevet med Migrationsverkets beslut att avskriva Robel Kidanes ansökan ner i Thorild Hamfors brevlåda. Inom tre veckor vinner det laga kraft - om det inte överklagas.

- Jag har överklagat, men jag vågar inte tänka på framtiden. Vi måste få hem den här killen först, säger Thorild Hamfors.

Om beslutet går igenom får det väldigt konkreta följder för Robert Kidane. Det innebär rent konkret att han måste söka asyl på nytt den dag han kommer tillbaka till Sverige - och att hans ansökan i så fall kommer att prövas enligt den nya lagen.

Mikael Kinning menar att det är viktigt att lyfta den personliga tragedin i skuggan av regelverket.

- Det finns ingen känsla för människan här. En tonåring som går i skolan i Vellinge kommun, som har en stödfamilj som bryr sig om honom, ett boende där han är omtyckt. Han hör hemma här, säger han.

- Det finns inget protokoll för en 17-åring som begår ett misstag. Vellinge blir av med en kille som är etablerad i samhället och som kommunen investerat i - och sedan skrivs det in någon annan - det är inte långsiktigt tänkande.

Efter kontakt med Röda Korsets boenden i Danmark har Mikael Kinning fått kännedom om minst tjugo andra liknande fall.

Mikael Kinning känner till flera fall där gode män istället för att vända sig till Migrationsverket fixat papper på barnets boende och skolgång, åkt över sundet och hämtat hem tonåringen.

- De har helt enkelt snackat sig förbi kontrollerna, säger Mikael Kinning.

- Nu har jag slagit larm till andra gode män och alla jag känner genom nätverken - säg till era killar att de inte får somna på tåget. De måste förstå allvaret. Killarna fastnar i Danmark och skrivs ur det svenska systemet blixtsnabbt.

Martin Lindén är chef för Migrationsverkets Dublinenhet och menar att problemen uppstått sedan id-kontrollerna mellan Sverige och Danmark infördes vid årsskiftet.

- Det är inte första gången det här händer och det kan tyckas hårt att det blir ett Dublinärende för att någon av misstag rest över Sundet. Men det är de regler som gäller.

- Det här har varit känt för oss hela året och fortgår hela tiden.

Men ska det få den här typen av konsekvenser för att ett barn av misstag hamnar på fel tåg?

- Det är en olycklig situation, men vi måste använda oss av de medel som finns och den process som finns.

När den asylsökande hamnar i det danska systemet startar enligt Dublinförordningen en utredning som ska fastställa vilket land som ansvarar för barnet.

I Robel Kidanes fall skickades den danska begäran om överlämning till Sverige drygt en vecka efter att han klivit av tåget på Kastrup.

När handlingen är på plats ska det enligt Martin Lindén ta drygt två veckor innan ärendet är avslutat.

Vad händer med Robel Kidanes ärende nu?

- Vi stänger ärendet eftersom personen inte befinner sig i landet. Det är en ren administrativ åtgärd. Det öppnas om personen återvänder till Sverige igen.

Dublinförordningen berör enbart dem som söker asyl inom EU samt Norge, Island och Schweiz.

Innan frågan om asyl prövas, ska frågan om vilket land som ska handlägga ansökan avgöras. Då ­gäller följande kriterier, alltid i nämnd ordning:

1 Om den sökande är ensam­kommande barn och har sin familj i ett annat EU-land ska det landet avgöra en asylansökan. Om det inte finns familj eller släkt i något EU-land ansvarar det land där barnet befinner sig för prövningen av asylansökan. Om barnet däremot redan har fått sin asylansökan slutligt prövad i en annan av medlemsstaterna är den staten ansvarig för att återta barnet.

2 Om den sökande har sin familj i ett annat EU-land som beviljat skydd eller befinner sig i asylprocessen ska det landet avgöra.

3 Om den sökande redan har uppe­hållstillstånd i något EU-land ska detta land avgöra ansökan.

4 Om en yttre gräns passerats utan tillstånd ska prövning ske i landet där passagen skett.

5 Om det finns ett beroendeförhållande mellan en vuxen sökande och dennes förälder, vuxna barn eller syskon ska det land där den anhörige är bosatt ansvara för prövningen av asylansökan.

6 Om inte något av ovanstående är tillämpligt ska det land där den sökande först ansökt om asyl sköta prövningen.

Källa - 2016-08-30 21:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+