Polens Macron kände gayaktivisten mobiliserar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Polens Macron kände gayaktivisten mobiliserar Senaste nytt om flyktingkrisen

Polens Macron kände gayaktivisten mobiliserar - Han är en ikon för den polska HBTQ-rörelsen, var den första gayaktivisten i parlamentet och vet hur det är att bli nedslagen på gatan. Nu mobiliserar Robert Biedroń för en ny politiskt rörelse - och gör sig redo att utmana ultrakonservativa Jarosław Kaczyńskis regeringsparti PiS i valet nästa år.

GLIWICE Robert Biedroń har publiken i sin hand. Han springer mellan de fullsatta raderna i kulturcentrumet i Gliwice i södra Polen, skämtar, utmanar och låter de mer än 500 deltagarna debattera och rösta om frågor som abort, religionsundervisning i skolan, miljö eller jämställdhet.

- Vi vill ha gratis kondomer, ropar en ung kille i mikrofonen som Biedroń räcker runt.

Publiken tjoar och applåderar. Kartonger bärs runt i vilka deltagarna lägger lappar med politiska förslag. Andra skriver upp sina krav på stora papper fästa på tavlor runt om i lokalen.

I salen sitter allt från skolungdomar till pensionärer. Gabriela Morawska-Stanecka och hennes 71-åriga mamma Danuta Gorna är stormförtjusta.

- Polska politiker vill alltid förklara världen för oss. Men Robert Biedroń är annorlunda. Han lyssnar. Han vill veta vad vi tycker och vad vi vill, säger Gabriela.

Framför en tavlorna knäar Aneta Samotus. Med en tuschpenna skriver hon: Vi vill ha en liberalare abortlag!

I det katolska Polen är detta en fråga som som splittrar nationen. När regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS, tidigare i år stödde krav på en skärpning av den redan nu stränga abortlagen demonstrerade tiotusentals kvinnor framför parlamentet i Warszawa och runt om i landet. Lagförslaget ligger nu på is.

Många polacker ser Robert Biedroń som ett hopp och som ett tecken på att landet öppnas och blir modernare.

Men är Polen verkligen moget för en toppolitiker som är öppet gay?

- När jag satt i parlamentet möttes jag av hat. Och flera gånger blev jag attackerad och nedslagen på gatan.

- Men Polen har förändrats, försäkrar han.

När Robert Biedroń var borgmästare i Słupsk i nordvästra Polen samlades regelbundet en grupp katoliker utanför rådhuset för att be till Gud att denne skulle befria den homosexuella borgmästaren från sin sjukdom.

- Jag brukade gå ut till dem och bjuda på te och krama om dem, berättar Robert Biedroń som under sina år i Słupsk sanerade stadens budget, införde miljövänlig energi och sänkte arbetslösheten.

Efter fem år som populär borgmästare valde han att inte ställa upp i lokalvalen i oktober. I stället reser han nu kors och tvärs genom Polen för att utmana regeringspartiet Lag och rättvisas konservativa, nationalistiska och EU-skeptiska politik - och det som många ser som försök att inskränka på rättsstaten.

Än så länge har hans rörelse varken ett namn eller ett färdigt program. Allt detta ska växa fram i en dialog med väljarna. Och då tänker han inte bara på väljarna i dynamiska Warszawa, Gdańsk eller Kraków utan också i Polens många småstäder och tusentals byar där katolska kyrkan är stark och regeringspartiet PiS har ett kompakt stöd.

- Det finns ett otroligt behov bland väljarna att diskutera. Folk är trötta på att politiker bara bråkar och smutskastar varandra i stället för att övertyga med argument, säger han och dömer ut både regeringssidan och oppositionspartiet Medborgarplattformen PO som tondöva och självupptagna.

I medierna har Robert Biedroń ofta kallats "Polens Macron". Inte bara för att båda är unga, födda 1976 respektive 1977, utan för att han precis som Emmanuel Macron bygger sin rörelse underifrån utan att bry sig om traditionella kategorier som höger och vänster.

Han hoppas att den ska lyckas på samma sätt som Macrons rörelse "En Marche!" som kom ur tomma intet och banade väg för Macrons seger i presidentvalet 2017. På samma sätt som Macron vill han vinna väljare från både höger och vänster med ett budskap som blandar modernisering och uppbrott med trygghet och stabilitet,

- Det här är 2018. Inte medeltiden. Polackerna vill ha ett starkt EU. Vi vill vara öppna och moderna. Vi vill kunna resa fritt. Men vi vill också ha säkerhet i vardagen.

Men varför är då stödet för konservativa Kaczyński så starkt?

- Det var så starkt i förra valet för att det var ett protestval. Folk vill bli av regeringen och med Medborgarplattformen som inte hade gjort ett skvatt för Polen.

Robert Biedroń är övertygad om att dagarna nu är räknade för Lag och rättvisa. I lokalvalen i oktober ökade PiS visserligen med nästan 7 procentenheter jämfört med föregående kommunalval, men lyckades inte erövra storstäder som de hade hoppats. Inte ens Warszawa där det styrande PO är insyltat in en stor fastighetsskandal som har rört upp känslorna.

Det första testet för Biedrońs nya politiska rörelse blir valen till europeiska parlamentet i slutet av maj. Bara månader senare kommer det polska parlamentsvalet som måste hållas senast i november 2019. Och så året därpå presidentvalet.

Det är en späckad politisk agenda. Kommer valen inte för tidigt för ett parti som ännu inte finns?

- Tvärtom. Vi har nu ett gyllene tillfälle att stödja alla demokratiska krafter i Europa och stoppa populisterna som försöker erövra EU-parlamentet.

Receptet är att inte låta högerpopulister och nationalister bestämma vad som är polsk identitet och polsk patriotism och hur Polens historia ska tydas. Och inte heller låta dem skylla på flyktingar eller på Bryssel i stället för att lösa väljarnas problem.

- Vi har en chans. Men då måste vi tillbaka till rötterna. Vi måste ge oss ut i verkligen, möta människor och ta deras problem på allvar. Dåliga skolor och brist på lärare, försummad infrastruktur och hälsoskadlig miljö.

På mötet i Gliwice går Robert Biedrońs budskap hem. Men det betyder inte att entusiasmen delas av alla. I opinionsmätningarna leder regeringspartiet PiS stort med 38-42 procent av rösterna.

Avgörande blir om det finns någon som kan ena den djupt splittrade oppositionen till vänster om PiS.

I en mätning i våras hamnade Robert Biedroń på plats tre med drygt 17 procent av de tillfrågade som ville se honom som Polens kommande president. Politikforskare som Sławomir Sierakowski tror att han har en chans. Biedroń har överraskat tidigare - och han har energi, karisma och politisk instinkt.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-12-30 17:11

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+