Polischefens krav 1 500 nya poliser

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Polischefens krav 1 500 nya poliser Senaste nytt om flyktingkrisen

Polischefens krav 1 500 nya poliser - Rikspolischefen Dan Eliasson är hårt pressad efter förra årets nedgång i antalet uppklarade brott.

Motdraget blir att kräva mer pengar av regeringen i förhandlingarna om två veckor.

- Vi kommer att behöva ungefär 1 500 poliser till, säger ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving.

Rikspolischefen Dan Eliasson har länge kritiserats hårt. Den 9 oktober förra året var det Expressen-krönikören Leif GW Persson som ville se honom få sparken. Då hade Liberalernas rättspolitiske talesperson, Roger Haddad, redan förklarat att Sverige hade haft en annan rikspolischef om Alliansen styrt landet.

Kritiken ökade ytterligare när det visade sig att antalet ärenden som redovisades för åklagare sjönk från 162 000 år 2015 till 145 000 under 2016, en minskning med tio procent.


Ygemans hårda press på polisen

Efter ett möte med Eliasson i januari krävde Anders Ygeman, S, avsevärd förbättring - annars väntar "kraftfulla åtgärder".

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och chef för nationella operativa avdelningen, är medveten om allvaret. Sverige skakas av dödskjutningar och mordförsök och på måndagen var Ygeman i Malmö för att fördjupa sina kunskaper om en hårt drabbad stad.

- När vi summerar 2016 kan vi konstatera till exempel att våra 14 mest prioriterade områden i Sverige är förstärkta med ungefär 300 polisanställda jämfört med hur det var när vi gick in i 2016, börjar Mats Löfving.

- Dessutom har vi ett helt nytt system där vi samordnar polisen med elva andra myndigheter och gör myndighetsgemensamma satsningar med inriktning mot de här 14 områdena. Satsningen från polisens sida mot de 14 prioriterade områdena är väl en av de tydligaste operativa satsningar vi har gjort sedan myndighetsombildningen den 1 januari 2015.


Polisen begär 1 500 nya poliser

Är det tillräckligt med 300 extra poliser?

- Vi kommer att gå in till regeringen om två veckor och berätta om läget och berätta vad vi ser för samhällsutveckling de kommande tre åren. Där kommer vi bland annat att berätta vilken utveckling vi ser i utanförskapsområdena och med den grunden säga att vi bedömer att vi kommer att behöva ungefär 1 500 poliser till.

Så 1 800 nya ytterligare poliser jämfört med starten av 2016?

- Ja, alla de här 1 500 kanske inte ska vara mot de här 14 områdena, men en stor del av dem behövs till de här 14 mest prioriterade områdena.

LÄS OCKSÅ: Birgitta fick inbrott - polisen: "Kommer på måndag"

Polisen kommer i sitt budgetunderlag till regeringen precisera önskan om betydligt fler anställda.


"Finns ännu mer att göra"

Anders Ygeman vill ha snabba och tydliga svar på att polisen klarar upp fler brott under 2017 än vad som skedde 2016. Och här menar polisen att starten på det nya året har varit väldigt bra.

- Vi har klarat av ungefär 1 000 fler brott i januari 2017 jämfört med januari 2016. Det hoppas vi är ett trendbrott, säger Mats Löfving.

- Det är en nationell siffra.

Fler synliga poliser är en förklaring till förbättringen i januari.

- Det finns ännu mer att göra här, men det är en bra signal, säger Mats Löfving.

Källa - 2017-02-13 17:44

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+