Polisen Felaktig bild av heroinhandel i Järva

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Polisen Felaktig bild av heroinhandel i Järva Senaste nytt om flyktingkrisen

Polisen Felaktig bild av heroinhandel i Järva - Larmet om omfattande heroinhandeln och att nio av tio som grips i Järvaområdet är ensamkommande flyktingungdomar stämmer inte.

Polisen nyanserar bilden efter att SvD talat med boende i Tensta som ifrågasätter uppgifterna.

SVT var först med att rapportera om "omfattande heroinhandel som pågår på tunnelbaneperrongen, i och runt centrumkärnan i Rinkeby, Tensta och Husby".

Nio av tio gripna i dessa områden uppgavs vara ensamkommande flyktingungdomar. I inslaget framgår det att polisen tidigare haft mest problem med cannabisförsäljningen i nordvästra Stockholm.

"När det gäller heroinförsäljningen så är de allra flesta knarklangarna och heroinmissbrukarna inte boende i området. De kommer i ett syfte - att göra affärer", uppger SVT.

Men boende och affärsinnehavare i Tensta som SvD träffat känner inte alls igen sig i beskrivningen. Ungdomar vi talar med i centrum berättar om droghandeln som gäller cannabis, de säger att de inte sett några tecken på heroinhandel.

- Det skulle märkas. Man märker på folk om de är påverkade av så tunga droger. Det är ingenting jag sett, säger en kille.

Ingen har heller märkt att ensamkommande flyktingungdomar tar sig in till Tensta från andra områden för att handla droger.

- Det är någonting som man definitivt skulle ha lagt märke till. De utmärker sig och om de plötsligt skulle vara en ökning av dem här så skulle man ha sett det, säger en person.

När SvD kontaktar polisen i Järva framkommer en annan bild än den som i veckan målats upp. Uppgiften om att nio av tio gripna i Rinkeby, Tensta och Husby är ensamkommande flyktingbarn stämmer inte.

- Just ordet gripande ska vi vara försiktiga med. Man kan säga att det handlar om personer som har polisiärats, till exempel misstänkts för att ha intagit droger, förklarar Christoffer Bohman som är verksamhetsansvarig för polisen i Järva.

Han säger också att polisen efter skjutningarna i Järvaområdet har en särskild insats där. Polisnärvaron är större och man söker aktivt efter misstänkta i området. Det innebär bland annat att fler personer kontrolleras där än på andra ställen.

Enligt Christoffer Bohman har polisen sedan oktober förra året på olika sätt kommit i kontakt med cirka 30 personer i Rinkeby som varit påverkade av eller haft heroin på sig. Enligt honom är de allra flesta av dessa personer ensamkommande ungdomar. Han betonar att merparten av narkotikabrott fortfarande rör marijuana, men innan hösten hade polisen inte fått några rapporter om att det förekommer även heroinhandel.

- Det handlar framförallt om Rinkeby, inte de andra stadsdelarna. Vi har fått underrättelse som pekar på att folk åker dit för att handla.

Christoffer Bohman är också tydlig med att heroinhandeln på plattan i centrala Stockholm inte på något sätt förändrats eller påverkats, något som antytts i rapporteringen.

- Heroinhandeln har inte flyttat från plattan till Järva. Inte alls, säger han.

Christoffer Bohman säger också att det inte finns några indikationer på att ensamkommande flyktingungdomar står för försäljningen av heroin i Järva.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-13 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Kuratorn mobulbostäder MKB
 5. Angela merkels efterträdare
 6. Bilda regering efter valet
 7. Flyktingkaravanen
 8. Fabian fjälling
 9. Ibrahim Nasrulleyev
 10. Nya lagar 2017

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+