Polisen Huliganer attackerar flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Polisen Huliganer attackerar flyktingar Senaste nytt om flyktingkrisen

Polisen Huliganer attackerar flyktingar - Maskerade, svartklädda män har vid flera tillfällen attackerat ensamkommande flytkingar, enligt uppgifter från polisen.

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att gärningsmännen har kopplingar till fotbollsfirmor.

- De är livrädda, säger Christian Frödén vid Stockholmspolisen om de drabbade ungdomarna.

I januari samlades en grupp på uppemot 100 maskerade personer i Stockholm och delade ut flygblad om att flyktingar skulle ges "straffen de förtjänar".

Redan då bekräftade polisen att flera av de inblandade kunde knytas till de olika Stockholmsklubbarnas firmor. I samband med händelsen i januari frihetsberövades 14 personer.


Går emot gemensam fiende

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att liknande händelser har skett flera gånger till, och att det även nu handlar om huliganer som attackerar ensamkommande flyktingar. Det har till och med förekommit att olika klubbars supportrar, som ofta attackerar varandra, nu gått samman om det nya målet.

- Våldet från huligangrupperna har inte stannat upp. Man går ihop från olika lag, glömmer gamla oförätter och riktar in sig på en ny gemensam fiende, säger Christian Frödén, polis i Stockholm som jobbar med flyktingbarn, till SvD.

Huliganerna attackerar i grupper om mellan tio och 20, misshandlar och kastar glasflaskor mot de ensamkommande unga. Polisen anser sig ha bevis för att det handlar om huliganer.

- Vi kan dra den slutsatsen utifrån tidigare händelser och att männen går ihop i grupp och maskerar sig är också ett tecken på det. Det finns ingen indikation på att det skulle vara någon annan än de, säger Frödén till SvD.

De unga brottsoffren är "livrädda" efter attackerna, enligt polisen. Men det är svårt att övertyga dem om att de ska larma polis eftersom de inte så gärna vill komma i kontakt med myndigheter.


Uppmaningar på nätet

I centrala Stockholm finns mellan 200 och 300 ensamkommande unga som är under 18 år. De begår brott, men riskerar också att bli utsatta för brott.

I juni gick omkring 50 mörkklädda person till attack mot en grupp unga utanför moskén på Södermalm. Ett hvb-hem har larmat om att det förekommit uppmaningar på nätet om att attackera flyktingungdomar.

- Det var ett meddelande på en hemsida som uppmanade supportrar från Black Army att samla sig för att gå ut och attackera ensamkommande i Sköndal, säger Andrea Deluz på boendet till SvD.

Polisen vet inte hur många huliganattacker som gruppen utsatts för och är intresserad av tips från allmänheten.

Daniel Poohl som är vd på Expo säger att huliganmiljön och den högerextrema rörelsen är två subkulturer som överlappar varandra.

- Det här är en del av den kultur av medborgargarden som vi ser växa i Europa. Där framförallt män har en uppfattning om att de behöver skydda majoritetsbefolkningen mot flyktingar, säger Poohl till SvD.

Källa - 2016-09-24 23:33

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+