Populister utnyttjar Greta Thunberg i EU valet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Populister utnyttjar Greta Thunberg i EU valet Senaste nytt om flyktingkrisen

Populister utnyttjar Greta Thunberg i EU valet - När invandringen till Europa minskar så har klimatet seglat upp som en av EU-valets viktigaste frågor för många högerpopulistiska partier. Längst går tyska AfD som använder miljön för att hetsa mot eliten, men även Sverigedemokraterna tillhör de mest skeptiska enligt en ny rapport.

Det har hänt gång på gång. I inlägg på Facebook, på valmöten inför fullsatta salar och så fort en tv-kamera är i närheten: Jörg Meuthen och Alexander Gauland, två av ledarna för tyska Alternative für Deutschland - AfD - spyr galla över en viss 16-åring från Sverige.

Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

­- Håll i er nu, förra veckan hade vi ett väldigt, väldigt fint statsbesök i Europaparlamentet. Det var den heliga Greta från Sverige, sa Jörg Meuthen och fick publiken att skratta. Platsen var ett kampanjmöte i Velten, några mil norr om Berlin, och Meuthen, som inte bara är en av AfD:s partiledare utan också Europaparlamentariker, fortsatte:

- Hon fick stående ovationer. Man kan fråga sig för vad. Dagen därpå tog påven emot henne för en audiens, sa Jörg Meuthen som tidigare kallat Greta Thunberg för allt från ledare för barnsoldater till hysterisk. En annan partikollega gav till och med "Klimat-Greta" skulden för attentatet mot moskéerna i Christchurch (nej, jag förstår inte heller hur han fick till den kopplingen).

Statistiken talar sitt tydliga språk. Flyktingströmmarna till Europa har minskat och många av de etablerade partierna har tagit över de invandringskritiska partiernas retorik och kräver tuffare gränskontroller och genomförda utvisningar. Samtidigt har de europeiska väljarnas oro för invandring fallit och engagemanget för klimatet ökat.

I Tyskland svarade så sent som i höstas 56 procent av väljarna att invandring var EU:s viktigaste fråga enligt EU:s eurobarometer - en solklar förstaplacering. I våras hade intresset minskat med 8 procentenheter samtidigt som klimatfrågan sattes först av 55 procent av tyskarna. I Sverige och resten av EU ser vi samma sak. Här föll invandringen från 46 procentenheter till 42, samtidigt som klimatet steg från 75 till 79 procent som en viktig fråga för EU att hantera.

Räcker inte invandring till för att entusiasmera väljarna, måste alltså ett nytt ämne till. Så fungerar politiken.

- Vi vore galna om vi struntade i det, sa Jörg Meuthen nyligen till tidningen Der Spiegel och gav just ovan nämnda förklaring som anledning. Politiker måste ge väljarna det de efterfrågar, och just nu är det klimat.

Men Alternativ för Tyskland går längre än de flesta. Den Berlin-baserade tankesmedjan Adelphi har granskat EU:s samtliga högerpopulistiska partier och kartlagt hur de ställer sig i miljöfrågan. (Tankesmedjan säger sig vara oberoende, men kritiker på nätet hävdar att de anställda har aktivistbakgrund och kommer från miljörörelsen. ) AfD:s ledning kallar klimatförändringarna en bluff och poängterar gärna att koldioxid är ett nyttigt ämne vi människor inte klarar oss utan.

För att göra undersökningen har Adelphi använt sig av tidningen The Guardians lista över populistpartier, framtagen tillsammans med ett antal universitet, och där definitionen på populist är ett anti-etablissemangsparti som "tar ställning för folket mot en korrupt elit".

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-05-04 11:59

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+