Psykohälsa vanlig bland flyktingbarn

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Psykohälsa vanlig bland flyktingbarn Senaste nytt om flyktingkrisen

Psykohälsa vanlig bland flyktingbarn - Barnombudsmannen har intervjuat 150 barn på ankomstboenden runtom i landet, och i en enkät till elevhälsan ställt frågor om asylsökande barn i 1 000 skolor.

- Skolsköterskorna har i praktiken tagit ett väldigt stort ansvar för detta som de inte fullt ut fått mandat och stöd för. Det finns ingen nationell koordinering för elevhälsan på det sätt som skulle behövas, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Hälften av skolsköterskorna upplever dessutom att deras samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin fungerar dåligt. Flera sköterskor uppger att det förekommer att vårdcentraler vägrar att ta emot remisser från elevhälsan för barn som saknar fullständigt personnummer.

- Det är ju inga godtagbara skäl, säger Malmberg.

Enkäten och intervjuerna visar också att barnens psykiska hälsa riskerar att förvärras under asylprocessen. Det gäller enligt barnombudsmannen både barn som mådde psykiskt dåligt när de kom hit och barn som inte hade sådana symptom.

Fredrik Malmberg vill nu att regeringen ger elevhälsan ett utökat mandat för nyanlända barn, så att skolsköterskorna bland annat kan ge vaccinationer och remittera till andra vårdinstanser. Socialstyrelsen måste också enligt barnombudsmannen ges i uppdrag att förtydliga hur barn- och ungdomspsykiatrin ska samverka med elevhälsan.

Källa - 2016-11-12 19:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+