Puigdemont kan söka politisk asyl i Bryssel

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Puigdemont kan söka politisk asyl i Bryssel - Carles Puigdemont är i Bryssel, officiellt för att träffa flamländska åsiktsfränder. Men den avsatte katalanske ledaren kan ha rest till Belgien för att söka politisk asyl - han riskerar fängelse i Spanien.

BRYSSEL. På måndagen rapporterade belgiska tidningar att den katalanske ledaren Carles Puigdemont tillsammans med ett antal ex-ministrar i hans avsatta regionstyre befann sig i Bryssel. De reste över helgen, innan det spanska åklagarväsendet kunde väcka åtal mot dem för uppvigling och uppror mot staten - ett brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Gruppen färdades med bil till Marseille i Frankrike där de tog ett flyg - de hade knappast obemärkt kunnat lämna Spanien från någon av de spanska flygplatserna.

Att Puigdemont valde att åka till just Belgien bara någon dag innan han med sannolika skäl skulle ha gripits och åtalats, har många skäl. Ett är att det sitter många flamländska separatister med sympati för de katalanska i den federala regeringen i Bryssel. Det var på inbjudan av det separatistiska partiet N-VA som Puigdemont och hans följe kom till Belgien, skriver spanska El Periodico. Något som N-VA dock förnekade via Twitter.

I helgen fick också en av dessa flamländska separatister, landets justitieminister Theo Francken, frågan - rent hypotetiskt - om Puigdemont skulle kunna söka asyl i Belgien för att undkomma den spanska rättvisan.

Ministern svarade - också rent hypotetiskt - att jodå, belgiska myndigheter skulle i så fall vara tvungna att ta sig en titt på Puigdemonts ansökan.

Men Theo Francken sade också rättframt att han inte trodde att katalanen skulle få en rättvis rättegång i Spanien - ett oerhört uttalande från en regeringsrepresentant i ett EU-land om ett annat EU-land.

Klimatkollen med Jenny Stiernstedt. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

Justitieministern fick snart bannor av Belgiens premiärminister Charles Michel för att han "gjöt olja på elden", alltså kunde förvärra en redan puttrande spansk-belgisk schism över Katalonien. Den spanska regeringen ilsknade till ordentligt när Charles Michel efter självständighetsomröstningen den 1 oktober fördömde den spanska polisens våld mot fredliga väljare i Katalonien.

Charles Michel sitter alltså i en koalition med separatister, och det var säkert politiskt omöjligt för premiärministern att inte reagera på våld mot separatister i ett annat land. Men därmed gjorde han sig också ovän med regeringen i Madrid.

Men det är troligen ingenting mot hur arg den regeringen skulle bli om belgiska migrationsmyndigheter ger Carles Puigdemont och hans stab "politisk skydd".

Det är fullt möjligt för katalanerna att söka asyl i Belgien. Asylrätten gäller även mellan EU-länder, även om många politiker genom åren har försökt att få det lagfäst att man inte ska kunna förklara en person som "förföljd" av ett annat EU-land, alltså att man rent juridiskt alltid ska lita på att de andra EU-länderna har fungerande, demokratiska rättsväsenden.

Sedan flera decennier har några spanjorer med misstänkt anknytning till den baskiska terrorgruppen ETA haft asyl och en fristad i Belgien. Spanien har begärt dem utvisade om och om igen, till ingen nytta.

- Carles Puigdemont är i Bryssel i eftermiddag, och på en diskret och säker plats i huvudstaden. Vi har förstått att han ska tala till pressen imorgon, men för stunden sitter han i möte med experter och jurister för att få veta mer om sitt öde, sade katalanska källor till katalanska TV3.
En talesperson för justitieminister Theo Franckens parti N-VA sade nyligen att man utlyser en folkomröstning om ett självständigt Flandern om man i nästa val skulle lyckas få majoritet tillsammans med högerextrema Vlaams Belang.

Källa - 2017-10-30 19:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+