Rädsla om eget skinn bakom EUs mjukistoner

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Rädsla om eget skinn bakom EUs mjukistoner - Mer mjukistoner från EU till Turkiets starke man Erdogan. Så kan Europarådets Thorbjorn Jaglands blixtbesök i Ankara beskrivas. Men EU sitter i en svår rävsax. Man behöver Turkiet och förstår delvis Erdogan, men känner samtidigt ett raseri över ökat förtryck. En yrselframkallande balansgång.

När Europarådets generalsekreterare Thorbjorn Jagland brett leende och sommarsolbränd häromdagen landade i Ankara höll många tummarna. Detta var den tyngste europeiska representanten som kom till landet efter den misslyckade militärkuppen i mitten av juli. Högst på agendan stod mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Skulle Europa äntligen kraftfullt fördöma övergrepp och utrensningar av allt från journalister och akademiker till militärer och statsanställda, och lyckas sätta stopp för Erdogans förtryckarkarusell? Särskilt som presidenten också deklarerat att delar av Europakonventionen om mänskliga rättigheter ska hävas. Kort sagt, skulle Europa till sist visa moraliska muskler och människorättslig auktoritet?

Nej, riktigt så blev det inte. Som en stadig skuta i Erdoganstormen förklarade Jagland visserligen att Turkiet som måste respektera de mänskliga rättigheterna. Men sedan fortsatte han att tala om "nödvändiga upprensningar", och sa att EU borde visa större förståelse för Erdogans agerande de senaste veckorna. "Det har funnits för lite förståelse från Europas sida", sa Jagland.

Vagt och fegt, kan tyckas. Men Europa sitter i en synnerligen svår rävsax med Turkiet. Man vet inte vilket ben man ska stå på, och länderna lutar dessutom åt olika håll i synen på Erdogans enmansshow. Vissa vill nu klippa banden med honom helt och kasta landets ansökan om EU-medlemskap i papperskorgen. Andra talar om vikten av att inte släppa taget utan föra en dialog och påverka landet i demokratisk riktning i en kritisk tid. Därav reaktioner som att man å ena sidan fördömer övergrepp och utrensningar, och å andra sidan berömmer folket för att stoppa kuppen och visar förståelse för behovet av ta itu med kuppmakarna och hemliga nätverk.

Hanteringen av Turkietkrisen har blivit en yrselframkallande balansgång för hela Europa. Den turkiske presidenten och regeringen är trots allt demokratiskt folkvald, och en militärkupp i Europa hade varit rena mörkret.

När det gäller Europakonventionen gjorde faktiskt Frankrike samma sak efter Parisdåden och upphävde delar av konventionen. Man bör dock komma ihåg konventionen inte tillåter upphävande av förbud mot tortyr och slaveri, samt förbud mot dödsstraff vilket är ristat i juridisk sten i artikel 1 i protokoll 13 av konventionen, enligt Europarådet.

Men framförallt behöver EU goda relationer med Turkiet och Erdogan av flera skäl. Det gäller att hålla ihop det knakande förhållandet för att slippa en ny flyktingskris som höll på att knäcka EU som union. Erdogan har hotat att dumpa vårens bräckliga överenskommelse som stoppat flyktingströmmen över Egeiska havet. Inom EU är man skräckslagen över att han gör allvar av hotet som blivit ett Erdoganskt trumfkort, och från Grekland hörs redan desperata rop på en "Plan B" om överenskommelsen kollapsar.

EU behöver också goda Turkiet-relationer för att få slut på Syrienkriget. Turkiet är en viktig pusselbit tillsammans med tungviktarna USA, Ryssland, Saudiarabien och Iran för att få till nya fredssamtal i Genève. Lika viktigt är att återupprätta stabiliteten i Turkiet så att landet kan vara behjälpligt i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten. Icke att förglömma är den turkiska EU-ansökan som ligger på ett bord i Bryssel.

Detta kan förklara att EU vaktar sin tunga i samtalen med Erdogan och hans entourage. I slutändan är man rädd om sitt eget skinn, om saken ska uttryckas cyniskt. Men samtidigt finns en djup frustration, ilska och oro över det ökade förtrycket och Erdogans alltmer despotiska agerande. Häromdagen påstod presidenten till och med att västländer stödjer kuppmakarna och terrorism. Fler hårda ord lär komma under den tuffa Turkiethöst som väntar EU-höjdarna efter semestern.

Källa - 2016-08-06 17:09

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+