Ranstorp Tror de är försiktiga med att höja hotnivån

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ranstorp Tror de är försiktiga med att höja hotnivån - Säpo har inte höjt hotnivån - de är försiktiga efter jakten på icke-terroristen som återfanns på ett flyktingboende, tror terrorexperten Magnus Ranstorp.

Men man kan vara säker på att Säpo arbetar intensivt med uppgifterna ändå, säger han:

- Det är ett ganska känsligt läge, det är kungens 70-årsfirande men framför allt Eurovision.

Under gårdagskvällen kom nya uppgifter kring det potentiella hot som finns mot Sverige.

Både Aftonbladets och Expressens källor säger att det finns uppgifter om att sju-åtta IS-terrorister har tagit sig in i Sverige. Samtidigt säger en irakisk säkerhetskälla till Reuters att sex irakier lämnade Irak i februari 2015 för att ta sig in i Sverige via Turkiet.

En av de sex - en man som pekas ut som gruppens ledare - ska ha jobbat nära IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Han ska även haft nära band med Abu Musab al-Zarqavi, en före detta ledare för al-Qaida som dödades av amerikanska styrkor 2006.

"Skickat detaljerad information till svenska regeringen"

Även NBC News har talat med en anonym personen inom den irakiska säkerhetstjänsten. Källan säger att den irakiska regeringen varnat för att Stockholm kan vara ett mål för IS-attacker.

- Vi har skickat detaljerad information till den svenska regeringen med uppgifter om vilka som är inblandade i de här planerna.

- De här IS-terroristerna är irakier, och lyckades komma till Sverige under 2015 tillsammans med de tusentals som emigrerat från olika länder till Europa.

Experten: "Som att hitta en nål i en höstack"

Magnus Ranstorp är forskningsledare vid Försvarshögskolans Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier. Han känner igen flera av de namn som nämnts i uppgifterna om en tänkbar terrorcell i Sverige.

- När jag hör al-Zarqawis namn tänker jag samtidigt på svensk-marockanen Mohamed Moumou som var överbefälhavare precis under al-Zarqawi i Mosul. Moumou var en av de tyngsta personerna i det som sedan blev IS, men dog i en amerikansk militäroperation 2008.

- Han var en av de tyngsta terrorister vi någonsin haft i Sverige. Även Taimour Abdulwahab (bombmannen på Drottninggatan, reds anm. ) hade kopplingar ner mot Irak, så det finns en kontext till det här, säger Magnus Ranstorp.

Enligt Ranstorp har personerna som Säpo nu försöker identifiera säkert flera olika identiteter, och blir svåra att hitta.

- Det är som att leta efter en nål i en höstack. Det är därför som man från svensk sida kanske åker ner till området för att forska i olika stavningar på namn, söka efter bilder och dna.

Högsta prioritet

Om de nya uppgifterna stämmer, och Säpo har känt till dem, borde inte terrornivån ha höjts?

- Jag tror att de är väldigt försiktiga med att höja nivån efter den tidigare incidenten. (Jakten på en man som visade sig vara en vanlig flykting, reds. anm. )

- Det är samtidigt ett ganska känsligt läge, det är kungens 70-årsfirande men framför allt Eurovision, säger Magnus Ranstorp.

Högsta prioritet för Säpo nu är enligt Magnus Ranstorp att lokalisera vad hotet riktas mot, och Säpo har nu förmodligen intensiv kontakt med andra länders säkerhetstjänster:

- Säpo undersöker också kretsar i Sverige där man vet att IS-sympatisörer finns. Bland annat arbetar man med olika informatörer, och tittar på miljöer man känner till här hemma.

Hur trovärdig är den här informationen?

-Jag tror att det kommer sådana här varningar relativt ofta. Därför gäller det att inte hetsa upp sig för mycket. Man ska komma ihåg att terrordåd ofta sker utan varningar.

Bör man vara orolig?

- Nej, det är inte så mycket allmänheten kan göra. Man får förlita sig på att Säpo och polisen kan hantera detta.

"Varför har det tagit så lång tid?"

Terrorforskaren Hans Brun säger till Aftonbladet TV att det i nuläget är omöjligt att ta ställning till de nya uppgifterna.

- Man måste vara lite källkritisk här. Vi vet inte vem som har läckt den här informationen och vi vet inte varför den kommer just nu. Varför har det tagit så lång tid om det är så att den irakiska säkerhetstjänsten har haft den här informationen under en längre tid?

Källa - 2016-04-27 05:35

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+