Rasistisk lokalsajt spred lögner om sextrakasserier

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Rasistisk lokalsajt spred lögner om sextrakasserier Senaste nytt om flyktingkrisen

Rasistisk lokalsajt spred lögner om sextrakasserier - BACKE. "Skolbarn sextrakasseras", trumpetade en rasistisk sajt i Jämtland ut tidigare i år.

Nyheten gjorde människor i den aktuella bygden upprörda, texten delades flitigt på Facebook och en tråd på Flashback fylldes med hatfulla inlägg mot de flyktingpojkar som pekades ut.

Men påståendena var osanna.

Det här är berättelsen om när den lokala journalistiken ersätts av propaganda och lögner.

Det är den första dagen i september och i luften känns en svag antydan om annalkande höst efter en sommar som i vanlig ordning var för kort i Backe, kyrkby i Fjällsjö socken i Strömsunds kommun.

Samhällets vackra hus, många av dem välbevarade arv från 1800-talets skogspatroner, skimrar i solen och även om den gamla brännvinsstigen till Systembolaget i närmaste större samhälle har rustats upp och numera går under benämningen väg 346 är orternas namn på vägskyltarna ännu på både svenska och sydsamiska.

Det har gått ett halvår sedan sajten Fjällsjö Nyheter - som med rubriker som "Vänsterextremister sprider lögner om hemfridsbrott", "Fängelsestraff för flyktingar som gruppvåldtog man i Timrå" och "Utländsk avfallstjuv anhållen", har etablerat sig som ett Avpixlat för Jämtlands och Västernorrlands län - berättade att tonårsflickor hade blivit sexuellt trakasserade av en grupp flyktingpojkar i Backe.

En förfärlig historia: en av flickorna skulle ha blivit indragen på toaletten på busstationen och blivit ofredad trots att hon förtvivlat skrek "nej".

Sedan dess har inte ortens tjejer vågat gå ut efter mörkrets inbrott.

Historien väckte avsky

Historien väckte uppmärksamhet, delades en hel del på Facebook och väckte avsky. "Hur i helvete kan ni försvara detta? Hade jag haft en dotter på skolan i Backe å nån jävla babbeunge inte kunde sköta sig så hade ni tamefaan fåt möt djävulen i mig", som en sofistikerad man från en annan del av Sverige skrev.

Och på Flashback fick en tråd som har applåderat Fjällsjö Nyheter ny fart och är nu uppe i över 80 sidor.

Men P4 i Västernorrland och Jämtland gick tillsammans till botten med storyn och kunde nyligen berätta att den inte stämde.

Reportrarna Anna Ahlströms och Fredrik Vestbergs gedigna granskning övertygade visserligen inte de mer avancerade konspirationsteoretikerna, som i stället valde att lita på sajtens långa motattack om Sveriges Radios "uppenbara lögner".

Men de flesta av samhällets drygt 500 invånare blev lättade över den journalistiska insatsen. Det här är nämligen ingen rasistisk bonnhåla.

När ett gäng högerextremister kom till ett informationsmöte som kommunen anordnade om flyktingmottagandet för några år sedan och hävdade att orten inte ville ha någon invandring fick de kraftiga mothugg av andra i publiken.

Sverigedemokraterna fick färre röster i valdistrikt Backe än i riket i genomsnitt och en del av samhällets identitet bygger på att hjälpa dem som flyr krig och förföljelse.

Eller som Margareta Mårtensson, ordförande i föreningen Fjällsjö framtid, uttrycker saken:

- Vi har tagit hand om hjälpsökande sedan finska barn kom hit under andra världskriget. De senaste åren har det kommit över 100 flyktingar. Vi har hjälpt till med kläder och startat ett café där de har fått lära känna invånarna och öva på sin svenska.

- Jag tyckte artikeln om de sexuella trakasserierna var konstig. Det stod inte om händelsen i någon av tidningarna. Jag upplevde texten som oseriös.

"Ger området dåligt rykte"

Mårtensson och de andra eldsjälarna i Fjällsjö framtid gnetar på. Byn ska räddas. Då bensinmacken hotades av nedläggning bildades en ekonomisk förening som driver den vidare. Banken ska stänga, men Ica har lovat att installera en uttagsautomat.

- Det är så tråkigt att den här sajten finns. Den ger Backe och Fjällsjöområdet dåligt rykte, säger hon.

Susanne Sjödin, Fjällsjöskolans rektor, medelålders och vänlig, håller med.

- Hemvändare som var här under sommaren undrade vad det är som pågår. De har läst på Facebook att flickorna ofredas och känner inte igen sig.

Hon tar emot i sitt lilla tjänsterum i en något sliten 60-talsbyggnad. I högstadieskolan går 42 elever. Åtta olika nationaliteter. Afghanistan, Iran, Eritrea. . .

I montrar i korridoren trängs uppstoppade djur med gamla mobiltelefoner. Sådana som vi som har varit med ett tag använde alldeles nyss, men som för dagens tonåringar måste framstå som mackapärer från stenåldern.

Sjödin berättar att flera elever och föräldrar ringde henne en kväll i mars. De var förtvivlade över en länk som spridits på Facebook. Sextrakasserier? I Backe?

- Jag samlade personalen nästa morgon. Ingen hade hört att någonting sådant skulle ha inträffat. Jag pratade också med samtliga elever. De sa alla att det inte stämde.

Rektorn: Jag blev förbannad

Rektorn förklarade för ungdomarna att om några visste någonting som de inte vågade berätta om då alla lyssnade så var de välkomna in till henne enskilt för en pratstund.

Och nog kom det in ledsna flickor till Sjödin. Ledsna för att det spreds lögner om deras skola.

- Det har varit jobbigt även för pojkarna. De har frågat mig och varandra om de över huvud taget kan umgås med tjejerna utan att bli misstänkliggjorda.

Sjödin skrev brev till föräldrarna. Förklarade att hon hade ansträngt sig till det yttersta för att reda ut om det låg någon sanning i påståendena och att de helt enkelt inte stämde.

- Jag blev så fruktansvärt förbannad. Hur kan någon vilja skada vårt samhälle på detta vis? Men de flesta som har delat länken på Facebook har tagit bort den. Det är bra.

På skolgården står Alida, Klara och Iris. Tre fnittriga tonåringar som jagar pokémon. Men de blir allvarliga då jag frågar dem vad de tycker.

- Det är fel att sprida osanningar om vår skola. Vi känner de här killarna. De går ju här och är hyggliga.

Ville inte polisanmäla

Jonny Jonsson står utanför polisstationen i Strömsund, inhyst i det gamla tingshuset, och pekar på en oansenlig trevåningsbyggnad på andra sidan gatan.

Det var där en imam från Uzbekistan sköts i bakhuvudet för fyra år sedan. I fjol dömdes en torped till 18 års fängelse för mordförsöket. Ett mycket ovanligt brott: för första gången sedan Irak under Saddam Hussein tros ha mördat två dissidenter i Sverige misstänks en regim ligga bakom ett attentat.

- Det var mitt på dagen och mitt emot en polisstation, säger han och kliar sig fundersamt i bakhuvudet.

Jonsson har ett fast handslag och ett ännu pojkaktigt ansikte, vilket inte hindrar att han är tillförordnad gruppchef vid polisen i Strömsund.

Och jo, nog har han hört talas om ryktena i Backe. Han har rent av undersökt dem.

- Det var i samband med en annan utredning som en person nämnde det här. Han namngav till och med flickan som skulle ha blivit utsatt. Jag fann det uppseendeväckande. Ingen anmälan hade ju kommit in.

Det visade sig snart att det som hade hänt var att några av flyktingpojkarna och flickorna busat med varandra på busstationen. Pojkarna stängde in en av tjejerna på toa. Med Periscope, en mobilapp med vilken det går att genomföra livesändningar, filmade hon händelsen.

En sekvens där flickan skrek på hjälp inifrån toaletten spreds i sociala medier och snart var tjattret i gång.

För en polis hade det ju varit bra om filmen finns kvar, men det gör den inte.

- Jag pratade med flickan och hennes mamma. De ville inte göra någon anmälan. De sa att det var en lek. Ungdomarna hade skojat. Jag vände mig till skolan. Där utreddes också saken. Ingenting hade hänt.

Inga sexuella trakasserier förekom, med andra ord?

- Nej.

Saknar ansvarig utgivare

Fjällsjö Nyheter saknar ansvarig utgivare och dess artiklar är osignerade. Hemsidan har de senaste månaderna flyttat mellan olika servrar, men hos dessa webbhotell finns ingen ägare registrerad.

Från olika håll får jag höra att en man i yngre medelåldern som bor i Backe förestår sajten.

- Jag har inget att säga, säger han och lägger på då jag ringer för att ge honom en möjlighet att ge sin syn på saken.

Denne man är misstänkt i en utredning

Källa - 2016-09-03 07:58

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+