Rätt med rättvis fördelning.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Rätt med rättvis fördelning. Senaste nytt om flyktingkrisen

Rätt med rättvis fördelning. - Donald Tusks försök att ena EU-länderna i en gemensam asylpolitik sker i motvind. Inför EU-toppmötet i nästa vecka är unionens permanenta ordförande ute på turné och träffar europeiska ledare. Statsminister Stefan Löfven (S) stod på tur på tisdagen. Förutsättningarna för en uppgörelse ser dystra ut, menade han efter mötet.

Sveriges regering förespråkar jämn fördelning av asylsökande inom EU. När populistiska partier är på frammarsch runt om i Europa ter sig en sådan lösning allt svårare. Länder som Polen, Ungern och Tjeckien är skeptiska till förslaget. Med rädsla för att ytterligare splittra EU har Donald Tusk själv uttryckt sin ovilja mot flyktingkvoter.

Förslag på hårdare gränskontroller och möjlighet att skicka tillbaka flyktingar till länder som de har passerat på vägen till EU har väckt större gehör. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L), kommenterar i P1 att förslagen om att lägga över ansvaret på andra länder utanför EU är djupt ovärdigt.

Hon har rätt.

Antalet flyktingar i världen har ökat, enligt en rapport från FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Fattiga länder som gränsar till de krisdrabbade områdena tar emot flest flyktingar. Bilden av att rika länder drabbas hårdast av flyktingkrisen är felaktig, påpekar UNHCR:s chef Filippo Grandi.

Om EU aktivt börjar avvisa flyktingar vid gränsen finns en risk att asylrätten urholkas.

För att skapa en hållbar asylpolitik måste frågan lösas inom EU. Att unionen skulle komma överrens om att omfördela flyktingar bland medlemsländerna kan framstå som en utopisk tanke. Men det borde vara det rimligaste förslaget för de regeringar som har fortsatt tilltro till solidaritet - såväl internationellt som inom EU.

Källa - 2018-06-19 17:53

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+