Reagerar starkt Regeringen kan stoppa galenskaperna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Reagerar starkt Regeringen kan stoppa galenskaperna - Över 100 anställda inom teknikbranschen i Sverige har de senaste två åren nekats förlängt uppehållstillstånd, visar SvD:s genomgång. Advokaten Sebastian Scheiman reagerar starkt mot uppgifterna.

- Regeringen kan stoppa de här galenskaperna direkt, säger han.

Yahoo-anställda Usman Asif hotas av utvisning på grund av att han tagit ut för lite semester - men det är långt från det första fallet där högutbildad, eftertraktad arbetskraft hotas med utvisning eller tvingas lämna landet till följd av teknikaliteter.

De senaste två åren har hundratals anställda inom it-branschen i Sverige nekats förlängt uppehållstillstånd, visar uppgifter som SvD har begärt ut från Migrationsverket. Alltfler tycks också få avslag - redan i början av juli hade fler fått avslag under 2017 än hela föregående året.

På listan av avslag finns it-arkitekter, systemutvecklare, dataspecialister och liknande - precis den typen av kompetens som svenska it-bolag skriker efter.

Flera teknikföretag har också riktat skarp kritik mot regeringen, sedan eftertraktade anställda hotats av utvisning på grund av små, byråkratiska missar från arbetsgivarens sida.

Regeringen har visserligen föreslagit en lagändring som ger Migrationsverket möjlighet att låta bli att återkalla tidsbegränsade uppehållstillstånd för arbete, om arbetsgivaren har rättat till det som Migrationsverket slagit ner på.

Men i väntan på att lagändringen ska bli verklighet hinner hundratals personer utvisas ut landet, poängterar advokaten Sebastian Scheiman, som tagit sig an ett antal liknande utvisningsfall som Usmans.

- Det ska inte behövas någon stopplag för att förhindra att detta sker. Morgan Johansson kan inte i enskilda fall gå in och hindra en utvisning. Men regeringen kan redan nu precisera lagstiftningen genom en förordning, säger Sebastian Scheiman.

Regeringen kan kalla till sammanträde med fem deltagande statsråd. Där kan man enas om att ge Migrationsverket direktiv att stoppa denna form av utvisningar, menar han.

- Lagstiftningens syfte är att undvika usla villkor för exempelvis utländska bärplockare. Men den slår mot högutbildade människor med spetskompetens som har etablerat sig i landet, säger han.

Kan inte arbetstagaren få rätt i högre instans?

-  Migrationsdomstolarna dömer sällan annorlunda än Migrationsverkets beslut. Och det är svårt att få upp mål i Migrationsöverdomstolen, säger Sebastian Scheiman.

Den som har etablerat sig i Sverige genom att bo och arbeta här har dessutom upparbetat rätt till ett privatliv som skyddas av artikel 8 i Europakonventionen, framhåller han. Den rätten får inte utan legitima syften inskränkas hur som helst.

- I dessa fall menar jag att den rätten kränks utan legitima syften. Så utvisningar av detta slag kan ses som en kränkning av Europakonventionen, säger Sebastian Scheiman.

Men arbetstagare som hotas av utvisning har - till skillnad från asylsökande - inte rätt till kostnadsfritt juridiskt biträde.

- De måste betala advokat ur egen ficka för att kunna hävda argument som Europakonventionen.

Justitieminister Morgan Johansson tillbakavisar regeringens möjlighet att omedelbart stoppa denna typ av utvisningar.

"Regeringen har ingen möjlighet att pröva sådana ärenden och kan inte lägga sig i myndighetens prövning", meddelar Morgan Johansson i ett mailsvar till SvD.

Visserligen finns bestämmelser om nåd i regeringsformen som innebär viss begränsad möjlighet för regeringen att ingripa i enskilda ärenden. Men de bestämmelserna tar sikte på brottspåföljder, som utvisning på grund av brott, uppger han.

Under 2014: Avslag: 27 Bifall: 2209. Av dem var 237 permanenta uppehållstillstånd.

Övriga: 20 Avskrivna: 18 Totalt: 2274

Under 2015: Avslag: 24 Bifall:1926. Av dem 416 permanenta uppehållstillstånd.

Övriga: 20 Avskrivna: 20 Totalt: 1990

Under 2016: Avslag: 53 Bifall:1981 Av dem 473 permanenta uppehållstillstånd.

Övrigt: 64. Totalt: 2150

Under 2017 (fram till 13 juli): Avslag: 56. Bifall:1100 Av dem 187 permanenta uppehållstillstånd. Övriga: 39. Avskrivna: 87. Totalt: 1282.

Exempel på avskrivna ärenden kan vara att personen har tagit tillbaka sin ansökan. "Övrigt" kan innebära att ansökan har avvisats på grund av att den exempelvis är ofullständig.

Källa: Migrationsverket.

Efter hård kritik från flera svenska techbolag har justitieminister Morgan Johansson (S) vara beredd att se över reglerna för arbetstillstånd så att företag lättare ska kunna behålla anställda.

I ett omtalat fall som det rapporterats om tidigare i år betalade en arbetsgivare i Sverige in för låg ersättning gällande pensionsförsäkring till systemutvecklaren Tayyab Shabab. Detta ledde till att Shababs arbetstillstånd inte förlängdes.

Regeringen har fått stark kritik även från oppositionen för att inte göra nog för att förenkla regler för arbetstillstånd, och Centerledaren Annie Lööf har krävt en "lex Tayyab".

Morgan Johansson har i sin tur svarat att dessa utvisningar är följden av en lagstiftning som genomfördes under en borgerlig regering.

Regeringen har föreslagit en lagändring som ger Migrationsverket möjlighet att låta bli att återkalla tidsbegränsade uppehållstillstånd för arbete. Den nya lagstiftningen, som för närvarande behandlas i riksdagen, föreslås träda i kraft den 1 december 2017.

Källa - 2017-07-17 21:05

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+