Regeringen får lågt betyg av svenskarna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Regeringen får lågt betyg av svenskarna Senaste nytt om flyktingkrisen

Regeringen får lågt betyg av svenskarna - Nästan hälften av svenskarna är missnöjda med hur regeringen sköter sina uppgifter.

Det visar en ny mätning från Sifo och Svenska Dagbladet.

Sämst betyg får regeringen i migrationsfrågor.

Statsminister Stefan Löfvens regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu suttit ungefär halva mandatperioden, sedan valet 2014.

Och missnöjet med regeringen verkar utbrett.

En ny opinionsundersökning från Sifo, som har gjorts på uppdrag av Svenska Dagbladet, visar att närmare hälften av väljarna är missnöjda med hur de två regeringspartierna har skött sina uppgifter.


Få nöjda med regeringen

Endast var femte svensk tycker att regeringen sköter sin uppgift "ganska bra" eller "mycket bra". Närmare hälften ger regeringen betyget "mycket dåligt" eller "ganska dåligt".

- Statsministern måste fundera över anledningen till väljarnas missnöje. Flyktingpolitiken spelar säkert en stor roll. En del kanske tycker att regeringen varit för svag och sen i sina åtgärder, andra upplever att den varit för hård, säger statsvetare Jonas Hinnfors till SvD.

Mest missnöjda är väljarna med hur regeringen har hanterat integration och invandring. På en fyragradig skala får Miljöpartiet och Socialdemokraterna betyget 1,9 i den färska Sifoundersökningen. Betyget 2 motsvarar "ganska dåligt", skriver SvD.


Viktigt med migrationspolitiken

Enligt Jonas Hinnfors har migrationsfrågorna dels varit viktiga sakpolitiskt, dels haft stor ideologisk betydelse.

- Ideologiskt har partierna tvingats ompröva och omtolka en rad grundsatser. Svårast har det varit för Miljöpartiet eftersom flyktingfrågan går rakt in i partiets ideologiska kärna, säger statsvetaren till SvD.

Väljarna är enligt Sifoundersökningen mest nöjda med hur regeringspartierna har hanterat landets ekonomi och miljöfrågorna, skriver SvD. Där får de betyget 2,4 - högsta betyget i mätningen. Det ligger mellan "ganska dåligt" och "ganska bra".

Undersökningen är gjord på 1018 personer under perioden 1-4 september.

Källa - 2016-09-10 00:20

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Bilda regering efter valet
 4. Flyktingkaravanen
 5. Fabian fjälling
 6. Ibrahim Nasrulleyev
 7. Nya lagar 2017
 8. Förbjud religiösa friskolan
 9. Peter springare
 10. Leif ivan karlsson morfar

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+